15.01.2009

Sauna sisustajan silmin

Nykyään löylyhuoneidenkin sisustamiseen kiinnitetään paljon huomiota ja vaihtoehtoja tuohonkin tilaan löytyy pilvin pimein. Saunaan sopivien puulajien valikoima on laaja:

– Kuusi (halvin) väri vaalea
– Abachi, oksaton, väri vaalea, ehkä vähän kellertävä
– Leppä, väri vaalea, vähän punertava
– Haapa, oksaton, väri tosi vaalea
– Lämpökäsitelty haapa, väri ruskea, sävyt vaihtelevat
– Tuija (kallein), sävy ruskea, värit vaihtelevat samassa erässä vaalean ruskeasta tumman ruskeaan.

Kaikki edellämainitut puulajit sopivat yhtä hyvin, rakentajan maku ratkaisee mitä laitetaan. Yleisin saunapanelin profiili ja koko on STP 15×90, siis pyöristetty panelin reuna ja vahvuus on 15 mm ja laudan leveys 90 mm, tämän koon menekki on noin 12 jm/m2. Jonkin verran paneleita löytyy myös dimensiossa 15×70. Löylyhuoneen paneleita voi nykyään myös sävyttää mieleisekseen. Väriliikkeissä ja maaleja myyvistä Puukeskuksista löytyy sävykartat ja tuotteet.

Laudepuut ovat yleensä koko 26×90 ja niitä löytyy myös kaikista ym. puulajeista. Saunasta voi erilaisilla puulajeilla ja puulajeja yhdistämällä saada yksilöllisen näköisiä.. vain mielikuvitus on rajana:)

Hyvin varustelluista puutavarakaupoista löytyy kaikkia yllämainittuja puulajeja metritavarana; saatavilla olevat pituudet ovat 1800, 2100, 2400, 2700 ja 3000 mm sekä paneleissa, että laudepuissa.

Alla kuvia meidän rakentamien talojen saunoista.

Tässä saunassa on käytetty lämpökäsiteltyä haapaa seinissä ja laudereunoissa, lauteet (mieheni itse tekemät)ovat kirkasta haapaa. Vaaleaa ja tummaa yhdistämällä on saatu kivaa kontrastia:

Tässä saunassa on seinissä ja laudepuuna kuusi (lauteet mieheni tekemät) ja myös tähän on somisteeksi laitettu laudereunat lämpökäsitellystä haavasta sekä yksi rivi ylös seinälle lämpökäsitellystä haapapanelista ikäänkuin boordiksi:

Tämä kuva on meidän nykyisen kotimme saunasta, jossa lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa (laudevalmistaja: Lapin Laude, myynti Puukeskus) seinissä on valkolakattu STS-paneli. Saunaan tunnelmaa luo tauluhyllyllä oleva tuikkurivistö:)


7 Responses to “Sauna sisustajan silmin”

 1. Milla sanoo:

  Teillähän on miehenne kanssa ollut mielenkiintoisia prokkiksia! :) Meillä kutkuttelee mielessä kylppärin ja myöhemmin saunankin uudelleen laittaminen. Toisaalta kylppäri hyvässä kunnossa, mutta oman näköisemmän siitä haluaisimme. Sininen kaakeli piiloon siihen tarkotukseen sopivalla maalilla, uusia kaappeja suihkuseinä pois, tilalle joko lasitiiliseinä ja kaarevat suihkuovet. Saat tulla Soile meille suunnittelemaan!! :D

 2. Milla: Juu, me ollaan aika ahkeria ja innokkakkaita rakentajia:D:D On menny ammatti veriin…Niin ja mikäs siinä, ajelenpa teillekkin suunnitteleen… kotona alkaakin jo minun jatkuva UUDEN suunnitteleminen käydä vähän tuon siipan hermoille:D:D:D

 3. Nia sanoo:

  Kaunis ja hyvin viihtyisän oloinen sauna teillä:)

 4. Nia: Kiitos, nuo tuikut luo kyllä tosi viihtyisää tunnelmaa saunaaan:

 5. Katja sanoo:

  Hei!

  Olen innokas blogisi seuraaja ja olisin kysynyt sinulta neuvoa ja oikeastaan tuohon ensimmäiseen kuvaan liittyen jossa on saunajakkara (kaksi askelmaa) joka ei ole ihan perinteisen jakkaran mallinen (malliltaan tuollainen hieman viisto). Mainitsit tuossa, että lauteet on miehesi rakentamia, olisiko tuosta saunajakkarasta teillä mitään ”ohjetta”, miten jakkara on tehty?

  Meillä on hieman keskeneräinen sauna (lauteet jo paikoillaan) mutta valitettavasti totesimme, että lauteet ovat aivan liian korkealla yksiaskelmalliselle jakkaralle, joten meidän pitäisi tehdä jakkara, jossa on kaksi askelmaa. Mietimme, onko tuo kovinkin vaikea tehdä, vai olisiko viisainta jättää ammattilaiselle tehtäväksi?

 6. Soile sanoo:

  Katja: Ei siitä jakkarasta valitettavasti ole mitään ohjetta, omasta päästä tuo mies aina mittojen puitteissa niitä naputtelee. Varmaan sen pystyy itsekin tekemään ihan niinkuin suorankin jakkaran, tämän muoto on vaan tilan mittojen mukaan tehty.

 7. Anonymous sanoo:

  Hello I am so grаteful I found your website, I really found you by mіstake,
  whilе I wаs resеaгching on Digg foг somethіng
  еlse, Nonetheless Ι am here now and would јust like to
  ѕay thanks for a fantaѕtiс pоst and a аll round entertaіning
  blog (І аlѕο love the theme/design), I don’t have time
  to reаd through it all at the moment but I havе book-mаrκeԁ it and
  alsо added your RЅS feeds, so when I have tіme I will be back
  to гeаd much more, Please ԁο kеep
  up the awesome jo.

  Feel freе to νisit my weblog fotografos de bodas df