13.04.2013

Lukijan laattalattian maalausprojekti

Blogini lukija Arja jako meille kokemuksensa heidän tuulikaapin laattalattian maalausprojektista. Aiemmin olemme saaneet täällä blogissani tutustua myös Minnan keittiön välitilalaattojen maalausprojektiin helmikuussa 2010.  Minnalta kyselinkin noin vuoden päästä kuinka maali oli välitilassa pysynyt ja hänen kokemukset ovat olleet ihan hyviä eli pysynyt on. Tosin pohjatöiden huolellista suorittamista eli laattojen kunnollista pesua hän vieläkin tähdensi. Nämä aidot kokemukset vaihe vaiheelta kiinnostavat ainakin minua ja varmaan myös teitä muitakin lukijoita, joten tässäpä Arjan raportti hänen kertomanaan:

Ostimme viimekesänä vuonna 2005 rakennetun omakotitalon, jonne teimme pintaremonttia heti kauppojen jälkeen. Mm. kaikki seinäpinnat käytiin läpi, sekä keittiön ja wc:n kaappien ovet vaihdettiin. Makuuhuoneisiin hankittiin liukuovelliset kaapistot ja lattiaan asennettiin uusi laminaatti. Olohuoneeseen ja erilliseen tv-huoneeseen asennettiin laattalattia. Tuulikaapissa, eteisessä, wc:ssä ja keittiössä oli jo ennestään terrakotan värinen laattalattia Olisimme kovasti halunneet vaihtaa tämän omaan värimaailmaamme täysin sopimattoman terrakottalaattalattian, mutta hyvin pian selvisi, että kyseessä olisi ollut aivan liian suuritöinen projekti ja se olisi tarkoittanu mm. koko keittiön purkamista. Totesimme että ei auta kuin yrittää kestää tuota omaan makuun täysin sopimatonta terrakotan väristä laattaa. Jo remonttia tehdessämme joku heitti ilmoille ajatuksen, että miksi ette maalaa tuota terrakottalaattaa. Silloin jo asiaa selviteltiin, mutta jokaikisen asiantuntijan neuvo oli, että ei kannata. Meillä on kaksi koiraa ja kaikki olivat sitä mieltä että koirien kynsiä tuo maalattu laatta ei kauaan kestä. Ajatus laattojen maalaamisesta jäi kuitenkin muhimaan remontin valmistuttua ja syksyn ja talven aikana aloin etsiä aiheesta lisää tietoa. Lukemastani rohkaistuneena ja isännän kanssa neuvoteltuani päätin kokeilla pienen alueen maalaamista. Päädyimme siihen, että kokeilemme ensin tuulikaapin lattiaan, ja katselemme jonkin aikaa miten maalattu laattalattia kestää käyttöä.
Entiset omistajat olivat jättäneet noita terrakottalaattoja meille varastoon, joten kokeilimme noihin ylimääräisiin laattoihin josko laattoja olisi saanut yhtään hiottua ja näin maalin tartuntaa parannettua. Totesimme hyvin nopeasti, että hiominen ei onnistu käsin eikä koneella. 
Pesin ensin laatat huolellisesti Tikkurilan maalipesulla. Maalipesun jälkeen annoin lattian kuivua kunnolla ja imuroin lattiasta kaikki ylimääräiset roskat ja koiran karvat vielä kertaalleen pois. Tämän jälkeen oli Otex tartuntapohjamaalin vuoro. Levitin Otexia pensselillä maalarinteipillä suojattujen jalkalistojen viereen ja laattojen saumoihin. Tämän jälkeen telasin vaahtomuovitelalla saman alueen läpi ja laattojen yli. Käsittelin aina yhden rivin, eli 4 laattaa kerrallaan, ja siirryin vasta sen jälkeen seuraavaan riviin. Otexia levitin kaksi kerrosta vaahtomuovitelalla. Vaahtomuovitelaan ja kahteen ohueen kerrokseen päädyin koska useammassa laattojen maalausta käsittelevässä löytämässäni kirjoituksesta suositeltiin kiinnittämään huomiota pohjamaalin tasaisuuteen. Molemmat Otex kerrokset kuivuivat vuorokauden verran.
Tämän jälkeen siirryin pintamaaliin, johon olin valinnut Tikkurilan Betolux Aqua maalin. Jatkoin myös Betoluxin levittämistä vaahtomuovitelalla, mutta ensimmäisen kerroksen jälkeen totesin, että vaahtomuovitelalla tuli liian ohutta kerrosta.
Toiseen ja kolmanteen kerrokseen vaihdoin lyhytnukkaisen telan, jolla sainkin erittäin tasaista jälkeä aikaiseksi. Betoluxin levitin samalla periaatteella kuin Otexin: ensin pensselillä laattojen saumat ja jalkalistojen vierukset ja sitten telalla sama alue läpi. Betolux-kerrokset kuivuivat maalauskertojen välissä noin 6 tuntia. Toisen lyhytnukkaisella telalla levitetyn kerroksen jälkeen olin tyytyväinen työn jälkeen. Isäntäkin hyväksyi työnjäljen joten päätimme, että nämä kerrokset ovat riittävästi.
Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen nyt lattiaan. Maalin sävykin osui kerralla oikeaan. Toki meille selvisi hyvinkin pian, että terävillä esineillä saa erittäin helposti maalin lohkeamaan, varsinkin näin tuoreeltaan: asentaessamme tuota eteisen erittäin painavaa kaappia paikalleen seinälle, kaapin kulma raapaisi muutaman millin lohkeaman maaliin. Onneksi siitäkin selvittiin pienellä tipalla paikkamaalia. Betolux Aquan pitäisi saavuttaa lopullinen kovuutensa muutamassa viikossa. Meillä tuo eteiisen lattia on melko hyvin suojattu kokoajan matolla, ja suurimmaksi osaksi kuljemme ulos ja sisään kodinhoitohuoneen kautta, joten uskon ja toivon että lattia tulee kestämään meillä kevyttä käyttöään. Äkkiseltään en kuitenkaan uskaltaisi tämän kokeilun perusteella maalata sellaista laattalattiaa, joka joutuu kosteudelle tai kovalle mekaaniselle kulutukselle alttiiksi. Olen myös asennoitunut siihen, että joudun mahdollisesti muutaman vuoden kuluttua huoltomaalaamaan lattian.

Meillä ei ollut mahdollista irrottaa noita viimekesänä laitettuja jalkalistoja, joten tässä kohtaa oli pakko ottaa pieni tietoinen riski. Suojasin jalkalistat maalarin teipillä, mutta ensimmäisen maalikerroksen jälkeen havaitsin, että on mahdotonta saada teippejä heti tuoreeltaan irti ilman, että menee seisomaan lattialle. Niinpä seuraavien kerrosten kohdalla teippasin jalkalistat osissa siten, että sain puolet eteisestä maalattuani revittyä teipit irti. Tämän jälkeen siirryin seuraavan puolikkaan maalaamiseen. Työlästä, eikä maalilta jalkalistoissa täysin vältytty, mutta tässäkin kohtaa olen ihan tyytyväinen työn jälkeen. Betolux ei muuten lähde noista jalkalistoista irti ei sitten millään…

Nyt katselemme hetken aikaa miltä lattia alkaa vaikuttamaan, ja sitten on wc:n lattian vuoro saada sama väri. Meillä tuo wc on kuiva tila, eikä siellä ole lattiakaivoa, joten uskon että myös wc:n lattiassa maali kestää. Tosin wc:n lattian maalaan vasta sitten kun koirien karvanlähtöaika on ohitse. :)

Tuulikaapin ja eteisen kynnykselle maalirajan päälle asennetaan vielä rosterinen jalkalista, ja sen jälkeen on täysin valmista. Kaappeina eteisessä on kolme kappaletta Ikean korkeita Lillången peilikaappeja. Kaappeihin mahtuu loistavasti kaikki koirien tarvikkeet pannoista ja remmeistä kynsisaksiin. Kuvissa näkyy myös pieni kulma viimekesänä tapetilla päällystämäni sähkökaapin peltiovea. Leikkasin sopivan pätkän tapettia, ja liimasin sen sähkökaapin oveen Erikeeperillä. On pysynyt hyvin kiinni ja näyttää kivalle. :)

Kiitos Arjalle laattojen maalausprojektin jakamisesta. Toivottavasti kuulemme jonkun ajan päästä myös miten maali on pysynyt ja mahdollisista eteisen ja keittiön lattian maalauksesta.

14 Responses to “Lukijan laattalattian maalausprojekti”

 1. Annukka sanoo:

  Mielenkiintoista. Kiitos tästä :)
  Sama on harkinnassa kylppärin seinälaattojen suhteen.

 2. Anonymous sanoo:

  Hei,
  Kiitos – hyödyllinen postaus varmaan monelle! Selkeä ja yksityiskohtainen työselostus, minäkin ymmärsin :-)

 3. Viivi sanoo:

  Kiva idea jakaa lukijan projekti :) Ja oikein hieno projekti olikin! Komeaa jälkeä :)

 4. Anonymous sanoo:

  Kiitos hyvästä ja hyödyllisestä postauksesta! Olemme itsekin muuttovaiheessa maaalauttaneet WC:n (kuiva tila) lattialaatan mustaksi ja ihan hyvin on maali parisen vuotta kestänyt. Olen Arjan kanssa täsmälleen samaa mieltä laatan huolellisen esipesun tärkeydestä, koska yksikin alle jäänyt esim. koirankarva paistaa ikävästi läpi maalin alta – meille kävi juuri niin ;). Muuten tuli kelpo lattia.

  • Soile sanoo:

   Kiitos kun kerroit kokemuksesi. Huolellinen esipesu on varmaan se tärkein pointti, jotta pysyvyys on taattu:)

 5. Sara sanoo:

  Nämä on hyödyllisiä postauksia ja mukavaa että lukijatkin jakaa kokemuksiaan sinun blogisi kautta! Eilen katsoin Katsomo.fi:n kautta Pientä pintaremonttia (en tiedä tuliko se myös telkkarista eilen…) ja siinä oli hiukan samaa aihetta, nimenomaan terrakottalaattaa joka ei oikein sopinut värimaailmaan. Siinä lattialaatta jäi ilmeisesti kokonaan uuden lattiapinnan alle, ja tämä lopputuloksena syntynyt tasainen lattia sitten maalattiin. Minusta siitä tuli nätti! Kannattaa katsoa uusintana tai netistä jollei tullut katsottua ohjelmaa.

  • Soile sanoo:

   Katsoinkin ohjelman ja ihan kätevä tapa uudistaa laattalattia. Itse en tosin ihan tuollaisista sileistä betonilattioista pidä.

 6. Jonesy sanoo:

  Olisi kiva tietää, kuinka vuoden jälkeen lattia on kestänyt! :)

 7. Anonymous sanoo:

  Minä kanssa odotan innolla mitä vuodessa on tapahtunut vai onko mitään?

 8. Anonymous sanoo:

  Täällä myös yksi odottelee raporttia, kannattiko maalaus vai ei?