07.01.2015

Yleisin uudenvuodenlupaus?

Uskoisin, että yleisin uudenvuodenlupaus on muutaman joulua ennen kertyneen liikakilon pudottaminen liikunnan ja terveellisen ruokavalion avulla. Ainakin  minulla joka ainoa uusi vuosi alkaa sillä lupauksella :D (Puhumattakaan niistä välilupauksista; ”kesäksi kuntoon”/”lomamatkalle kuntoon”/”jouluksi kuntoon” jne. :D) Joskus on onnistuttu paremmin ja useimmiten vähän huonommin. Eiköhän nyt olisi jo aika tehdä lupaus; ”loppuelämäksi kuntoon”. Onnistuminen lupauksessani on nyt ensiarvoisen tärkeää, sillä projektistani tulee julkinen! Innokkaana ja toiveikkaana hain ja pääsinkin mukaan Indiedaysin ja Nutrilettin yhteistyökampanjaan, jossa minulla on mahdollisuus tutustua kaikkiin Nutrilett–tuotteisiin.  Nyt tässä kilojen karistamisessa on pakko onnistua kun otan teidät mukaan seuraamaan projektiani.  Jutusta tuleekin pitkä kertomus meikäläisen vuosien painonhallintakamppailusta liikuntoineen, ravintoineen, onnistumisineen ja epäonnistumisineen, toivottavasti jaksatte lukea :DliikuntakuvaNutrilett tuotteita on monipuolinen valikoima erilaisia smoothieita, patukoita, keittoja ja pirtelöitä.  Ennestään tuttuja minulle ovat sarjan tosi hyvän makuiset smoothiet sekä patukat. Niitä on eräänkin kerran työpaikkani yhteydessä olevasta Halpa-Hallista tullut nälän yllättäessä hankittua. Eikä mikään huono vaihtoehto äkkinäisen nälän karkoittajaksi olekaan! Korvasin jopa kerran laihdutusinnostuksissani niillä muutaman viikon ajan päiväaterian töissä.  Smootheja on kuutta erilaista makua ja yhdessä smoothiessa on 210 kaloria ja 14 g proteiinia. Smootheista onkin aikaisempiin tutustumiskertoihini jälkeen vähennetty myös sokeria 30 %. Patukoita on peräti seitsemän erilaista ja niiden ravintoarvot vähän vaihtelevat. Proteiinia niissä on 13 – 14 g per patukka. Yksi patukoista; White Chocolate Cappuccino Bar on vähän runsasproteiinisempi ja vähäsokerisempi  Se on makeutettu steviakasvista saatavalla makeutusaineella ja se sisältää jopa 24 g  proteiinia ja vain vähän sokeria.

NUTRILETTIIIN KUVIAOma painoni on aika hyvin pysynyt koko elinaikani normaalipainon rajoissa.  Vain pari kertaa on BMI eli painoindeksini päässyt sujahtamaan lievän lihavuuden puolelle.  Ensimmäinen kerta oli vuoden 2004 alussa, jolloin BMI näytti 25,6 (normaalipainon raja on 25). Tuolloin 43 vuoden iässä alkoikin totaalinen heräämiseni  terveellisempään elämään.  Aloitin tuolloin säännöllisen monipuolisen liikunnan ja terveellisemmän ruokavalion. Tutkin kaikkia mahdollisia ravintoon ja liikuntaan liittyviä juttuja netistä. Tehokkain opinahjo oli Katri Mannisen huipputsemppaavaa Kutri kuntoon –blogi, jossa hän on vuoden 2002 – 2003 aikana pisti elämäntapansa täyteen remonttiin ja kertoi siitä blogissaan kannustavin ennen ja jälkeen -kuvin sekä jutuin. Valitettavasti tuota Kutrin vanhaa blogia ei enää netistä löydy ihan siinä muodossa kuin minä sitä luin, hänen uusilla sivuillaan löytyy kuitenkin jonkinlaista koostetta tuosta hänen ensimmäisestä blogistaan. Hankin tuolloin myös Katri Mannisen ja Eija Holmalan SINÄ ONNISTUT TEHOKIINTEYTYS -kirjan. Kirjassa on selkein ja helpoin ohjein kerrottu tehokkaat keinot  kehon kaunistamiseen ihan kotioloissa. Kirja onkin lähes joka vuoden tammikuun alussa otettu innokkaana esille ;)IDDSC_2535Herääminen terveelliseen elämään alkoikin silloin vuoden 2004 alussa reippaasti; liikuntakertoja kertyi parina ensimmäisenä vuonna helposti 5-6 viikossa. Sauvakävelin ja juoksin pitkiä 10 kilometrin lenkkejä. Tehokas liikunta oli aktiivisesti mukana noin parin vuoden ajan. Kävin monta kertaa viikossa Body Pump – ja Combat -tunneilla.  Salillakin tuli käytyä vaihtelevasti. Monipuolinen liikunta onkin tuon ”heräämisen” jälkeen ollut suurinpiirtein kunnossa. Vuosina 2006 – 2009 on toki tullut kuukauden parin liikkumattomuuskausia, mutta aina on aloitettu uudella innolla treenit jossain muodossa.  Ruokailut ovatkin sitten tällaiselle herkuttelijalle olleet se haastavampi puoli. Sillä totuushan on, että painon hallinnassa liikunnalla on vain 20 %:n vaikutus ja loput 80 % tehdään ruokavaliolla.  Ruokavalion ”lautasmalli” on kyllä tiedossa, mutta helposti sitä on lipsahdellut herkkujen houkuttelevaan maailmaan :DruokaaVuoden 2010 alussa aloin innokkaasti valmistautua saman vuoden elokuussa oleviin 50 vuotisjuhliini. Halusin näyttää mahdollimman hyvältä tuona suurena juhlapäivänäni ;)  Silloin alkoi jälleen pitempi ja tehokkaampi liikunnan ja terveellisen ruokavalion jakso elämässäni. Talven kävelin ja juoksin  6 – 12 km:n lenkkejä. Tein Katri Mannisen Tehokiinteytys –kirja lihaskunto-ohjelmaa omassa kotisalissani kolme kertaa viikossa. Kesällä mukaan tulivat pitkät; jopa 30  – 35 km:n pyöräilyt ja lähes yhtä pitkät rullaluistelulenkit. Jälleen säännöllisiä liikuntakertoja oli lähes koko vuoden ajan 5-6 kertaa viikossa. Ruokailuissani pyrin noudattamaan tuolloin paljon puhuttua Jutta Gustafsbergin GoFatGo -ruokavaliota. Sainkin itseni ehkä parhaimpaan kuntoon kuin koskaan juhlapäiväksi  ;) Painoa minulla oli silloin 21.8.2010 pikkuisen alle 57 kg. Käsivarteni olivat  lihaskuntotreenien tuloksena ”allittomat”, sääristä oli selluliitit vähentyneet huomattavasti ja olo tuntui huippuhyvältä. yhdYleisimmillään painoindeksini on kuitenkin pysytellyt normaalipainon eli noin luvun 23 tienoilla.  Viime vuosi 2014 on ollut minulle kymmeneen vuoteen kaikista huonoin sekä liikunnan, ruokailutapojen että painon suhteen. Vuoden  aikana olen yrittänyt kymmeniä kertoja aloittaa painonpudottamisen, mutta jotenkin se ei vaan ole enää onnistunut :( Koko vuoden painoindeksi on  heilunut 24 – 25 välillä ja nyt joulukuussa se kipaisikin toisen kerran elämässäni jo sinne lievän lihavuuden puolelle! Tapaninpäivänä kun rohkaisin punnitsemaan itseni oli järkytys aika melkoinen; 65 kg! Tässä 158 cm:n pituisessa vartalossa se on ehdottomasti liikaa! Nyt painoni on kuitenkin jo parin viikon kevyemmän ruokailujakson jälkeen laskenut 62 kiloon. Liikaa siinä on kuitenkin reilusti, joten tämä Nutrilett-startti tuli tosi hyvään saumaan!DSC_2534Tavoitteeksi olen nyt asettanut viiden kilon pudotuksen eli sinne 57 kg:n tietämille. Se on sellainen painolukema vartalossani , jolloin tunnen oloni hyväksi. Painonpudotustahdiksi asetan – 500 g/viikko. Tavoitepaino pitäisi siis olla saavutettu noin 10 viikon kuluttua.  Liikuntaa pyrin harrastamaan niin, että vähintään 5 kertaa viikossa teen vähintään tunnin pituisen reippaan kävelylenkin ja lisäksi mukaan tulee lihaskuntoharjoittelua kolme kertaa viikossa.  Aluksi noudatan Arnoldin kultaisen kuusikon ohjelmaa. Se on helposti omaksuttava setti ja sujuu mukavasti omalla kotisalillani.

Alla vielä kuva uuden laskentakaavan mukaisesta painoindeksistäni nyt ja sitten kun tavoite on saavutettu. Tämä uusi painoindeksi on brittiläisen matemaatikon kehittämä ja se ottaa mm. paremmin huomiooon pituuden aiheuttaman vääristymän painoindeksiin. Voit laskea omasi täällä.

cats

Innoissani olen maanantaina 5.1. aloittanut yhteistyökampanjan puitteissa saamieni Nutrilett-tuotteiden testauksen. Alussa kun motivaatiot ovat vielä korkealla niin pistin tehostartin kilojen pudottamiselle eli  kokeilen ainakin viikon ajan pelkästään Nutrilett-tuotteita. Tiedän, että kyllästyminen voi iskeä ja tekee mieli syödä muutakin, mutta näin alkuun yksi viikko pelkillä Nutrilett-tuotteilla pitäisi onnistua ;)  Tuotteita on kuitenkin sen verran monipuolinen valikoima ja mielestäni ne maistuvat tosi hyvältä. Aamupalaksi syön smoothien, aamupäivän välipalaksi pirtelön, päivälliseksi keiton (keittoihin saatan lisätä vähän raejuustoa), iltapäivän välipalaksi patukan tai pirtelön, illalliseksi keiton ja iltapalaksi vielä smoothien tai pirtelön tai patukan. Näistä kertyy valinnoistani riippuen noin 800- 1000 kaloria päivässä, jolla pitäisi saada nopea ja lisämotivaatiota tuova startti painonpudotukseen :) Aikataulullisesti nämä kuusi ateriaa rytmittyisi arkisin näin; klo 6.00, klo 9.00, klo 12.00, klo 15.00, klo 18.00 ja klo 21.00. Tämä valitsemani tyyli ei ole kyllä Nutrilettin ohjeistuksen mukainen, sillä kun valitsee mukaan smoothiet ja patukat, niin pitäisi syödä jotain muutakin pitäen kuitenkin kalorit alle 1200 kalorissa. Täysnutraus taas on hyvä startti jos ylipainoa on paljon ja silloin käytetään vain Quick Weight Loss -tuotteita (keitot ja pirtelöt), johon patukat ja smoothiet eivät siis kuulu. Tällä omalla tyylilläni menen nyt kuitenkin yhden viikon ja sen jälkeen kerron teille fiiliksiäni ja onnistuinko elämään viikon pelkillä Nutrilett-tuotteilla. Toivottavasti voin kertoa myös jo vähän pienemmän painolukemankin;)


10 Responses to “Yleisin uudenvuodenlupaus?”

 1. jassuntassu sanoo:

  Kuulostaa niin tutulta :) Paitsi syön vain oikeaa ruokaa. Tsemppiä sulle! Kyllä sää onnistut :)

  • soile sanoo:

   Parastahan se oikea ruoka onkin ja terveellisintä, mutta hyvän ja tehokkaan startin näillä Nutrileteillä saa :)

 2. sirkkis sanoo:

  Ajatuksin hyvin kannustavin toivotan paljon onnistumisen iloa.

  • soile sanoo:

   Kiitos paljon Sirkkis; nyt on kyllä melkoinen draivi taas päällä kohti parempaa oloa ja ulkonäköä ;)

 3. Annukka sanoo:

  Voi että miten hyvältä näytät tuossa 50-vuotiskuvassa (oletan, että se oli sellainen, vaikka ei olis tarvinnut kuin valkolakki lyödä päähän, niin olis mennyt ihan täysin ylioppilaskuvasta :)).

  Meillähän on ollut aiheesta juttua ennenkin ja tasan vuosi sitten oltiin aika samoissa tilanteissa ja vaikka oma painoni tippuikin ihan ok-lukemiin, niin jossain kohtaa kävi kuudenkympin toisella puolella ja silloin olo oli kyllä kaikinpuolin puristava, kun ei muuta pystynyt ajattelemaan kuin että vaatteet kiristää ja on ähkypahaolo. Jokainen kun sen parhaiten tietää, milloin itsellä on hyvä ja energinen olo ja milloin ei. Koosta riippumatta.

  Mulle ei onneksi herkut ole ongelma, koska en varsinkaan makeasta välitä yhtään, mutta pientä viilausta olen silti ruokavalioon tehnyt ja lisännyt raakaravintoa, joka onkin sopinut mulle tosi hyvin, kun sen avulla ei tule täysinäinen olo, mutta energia pysyy tasaisena pitkään. Ja kun vielä viinin (josta tykkään :)) kalorit jää tässä tipatonta (mies lupasi olla 100 päivää ilman olutta, joka on kyllä jo hatunnoston arvoinen suoritus) viettäessä pois, niin ehkä sitä sitä sit kohtapuoliin koittavana juhlapäivänä voi olla ihan tyytyväinen itseensä. Hope so :)
  Lihaskunnon eteen vaan tarvis alkaa hommiin. Vaikka muuten liikun paljon, niin se on jäänyt kyllä sen inhottavan olkapäävaurion takia edelleen (nythän se on enää tekosyy) ihan liian vähiin. Paitsi että osallistuin tikis.fi-sivuston 21 päivän treenihaasteeseen ja vaikka välillä olen vähän soveltanut, niin kyllä tuntuu lihaksissa. Huhhuh. Mutta sellainen hyvä polte, jota olen kaivannutkin.

  Niinkus tiedät, niin täältä tulee paitsi ihan liian pitkä teksti, myös täydet tsempit projektiin ja sen verran sisukas olet, että ihan varmasti onnistut! Go Soile go :)

  • soile sanoo:

   Oi kiitos, olo oli kyllä tuona päivänä hyvä; olin aika tyytyväinen saavutettuihin tuloksiini ja juhlat olivat tosi kivat :) Tuohon raakaravintoon olen minäkin aikonut jossain vaiheessa vähän paremmin tutustua, nythän se on jäänyt siihen raakasuklaan asteelle ;) Tuollaisesta tikis-haasteesta en oo kuullutkaan, joten piti kurkata sinne ja siellähän oli melkoisia treenejä! Tuntuu varmaan lihaksissa, kun mullakin on vieläkin paikat ihan jumissa ekasta Arnoldin kultainen kuusikko -treenistä, vaikka tein liikkeet hyvin pienillä painoilla. Tänään sitten vuoden toinen lihaskuntotreeni :)

   Suurkiitos tsempeistä ja nyt mennään taas maaliin asti, son varma ;)

 4. Sanni Sunny sanoo:

  Voi pääset hujauksessa tavoitepainoon tuolla asenteella ja Nutrileteilla! :)

  Paljon tsemppiä ja laita viestiä, jos tulee kysymyksiä.

  Pirtelöistä voit tehdä vanukkaita, keitoista pyöryköitä ja smoothiesta sorbettia, jos alkaa kyllästyttää :)

  -Sanni

  • soile sanoo:

   Kiitos tsempeistä :) Katsoinkin sinun sivujen mielenkiintoisa ohjeita ja eiköhän nuo Nutriletit nyt jonkun aikaa pysy projektissa mukana.

 5. Teija sanoo:

  Oi näytät hurmaavalta viisikymmentävuotispotretissa.
  Jos minulta olisi kysytty kuinka vanha tuossa kuvassa olet,
  olisin vastannut, että olet neljäkymmentä vuotias!

  Tsemppiä tulevaan painonpudotushaasteeseen! Itsellänikin
  tavoitteena saada paino 4-5 kg alaspäin. Aseenani
  kasvisruokien lisääminen ruokavalioon ja reippaat
  kävelylenkit.

  Suloista sunnuntaita Soile <3

  • soile sanoo:

   Voi kiitos! Siinä nyt ollaan tietenkin niin tällissä ;) Kiitos tsempeistä ja tsempit sullekin, kyllä me onnistutaan! Reippaat kävelylenkit ovatkin hyvä lisä painonhallinnassa ja minäkin olen joka päivä käynyt tunnin reippaan lenkin. Mahtavia tuloksia olenkin jo viikossa saanut aikaan ja niistä raporttia tulossa :)