18.01.2015

Nutraamalla solakaksi osa 2

Kuten vajaa pari viikkoa sitten kerroin olen mukana Indiedaysin ja Nutrilettin kampanjassa testaamassa Nutrilett-tuotteita.  Innokkaana ja motivoituneena kerron tässä tavallista pidemmässä postauksessa (joo…innostuin aiheesta totaalisesti :D), kuinka nämä pari nutrausviikkoa ovat sujuneet ja miten ja millä keinoin on tullut ruokailtua ja liikuttua.

Täytyy paljastaa, että olen yleensä aika nihkeästi suhtautunut kaikkiin ateriakorvikkeisiin ja vannonut oikean ruoan nimeen sekä arkielämässä että painonpudotuksessa. Tämän testauksen aikana on kyllä ollut pakko muuttaa mielipiteitään, sillä noudattamani 1200 kalorin osanutraus on kyllä ollut niin kivaa, helppoa ja ennenkaikkea vähillä kaloreilla nälätöntä ja  tuloksellista!

Aloitin siis maanantaina 5.1. testauksen ja ensin tosiaan luulin olevani täysnutraaja syömällä pelkkiä Nutrilett-tuotteita. Söinkin ensimmäiset kolme päivää 5-6 ateriaa, jotka koostuivat Smoothieista, patukoista ja VCLD-pirtelöistä. Tutustuttuani tarkemmin Nutrauksen ohjeisiin  huomasin, että  täysnutraukseen ei kuulukaan smoothiet ja patukat, vaan pelkästään alla olevassa kuvassa näkyvät sarjan VCLD-tuotteet eli pussikeitot ja -pirtelöt.

vcld

Niinpä mikäli sinulla (kuten minulla) on vähemmän pudotettavaa ja haluat pitää ruokavaliossasi mukana herkulliset smoothiet ja patukat, niin silloin noudatetaan ns. OSANUTRAUSTA = Kolme päivän ateriaa korvataan Nutrilett-tuotteilla ja kaksi päivän ateriaa voi olla jotain muuta terveellistä niin, että yhteensä päivän kalorimäärä jäävät 1200 kaloriin (nopeampi pudotustahti) tai 1500 kaloriin (hitaampi pudostustahti). TÄYSNUTRAUS taas sopii sellaisille, joka haluaa tehostartin painonpudotukseen tai joilla on yli 10 kg pudotettavaa. Silloin syödään ainoastaan Nutrilettin VCLD-tuotteita eli keittoja ja pirtelöitä; naiset 5 pussia päivässä ja miehet 6 pussia päivässä. Täysnutrauksessa voi keittojen ja pirtelöiden kanssa nauttia myös sallittuja kasviksia sen verran, että päivän kalorimäärä ei ylitä 800 kaloria (sallitut kasvikset löydät täältä). Täysnutrauksen kestoksi suositellaan ainoastaan 1-3 viikkoa (lääkärin valvonnassa jopa 16 viikkoa).  Täysnutraus on tosiaan myös vähemmän pudottavalle hyvä tehostartti laihdutuksen aloittamiseen, koska sillä saavuttaa tuloksia nopeasti.  Alla ”Nutrilett-gurun” Sannin blogista lainattu kuva (kannattaa tutustua myös Sannin blogiin, sillä siellä onkin mahtavia tuloksia saatu nutraamalla aikaan!), joka selventää oikeanlaista Nutraus-tyyliä tarkemmin.

nutraukset

 

Kaksi viikkoa on nyt mennyt kuin siivillä ilman nälkää ja ikäänkuin ”herkutellen”. Nutrilett smoothiet ja patukat ovat niin hyvänmakuisia ja tekevät laihduttamisen mielestäni helpoksi. Osanutraus myös sallii muitakin ruokia, joten yksipuolisuuskaan ei vaivaa tällä dietillä.  Olen nyt siis kaksi viikkoa noudattanut 1200 kalorin osanutrausta seuraavasti:

 aamupala klo 6.00: kaurapuuro + 100 g raejuustoa + 1 dl sokeroimatonta mehukeittoa + 2 kpl Möllerin Omega 3 kapselia + Monivitamiiniporetabletti (n. 200 kaloria)

välipala klo 9.00: puolikas 65 g Nutrilett-patukasta tai yksi 35 g Protein Shape patukka tai VCLD-pirtelö (n. 120 kaloria)

lounas klo 12.00: Nutrilett-smoothie (211 kaloria)

iltapäivävälipala klo 15.00: puolikas 65 g Nutrilett-patukasta tai yksi 35 g Protein Shape patukka tai VCLD-pirtelö (n. 120 kaloria)

illallinen klo 18.00: 200 g salaattia tai kasviksia + 100 g vaihtoehtoisesti lihaa/kalaa/kanaa/maksaa tai jonkun sortin kasvislihakeitto (n. 200 – 300 kaloria)

iltapala klo 21.00: puoli purkkia maitorahkaa + 100 g marjoja + 1 dl sokeroimatonta mehukeittoa + jos on vähän nälkä vielä illalla niin yksi VCLD-pirtelö (n. 130 – 240 kaloria)

Yhteensä noin 1100 – 1200 kaloria valinnoista riippuen.

Olen käyttänyt kalorien laskemisessa apuna Kiloklubi-palvelua, johon joka päivä syötän nauttimani ateriat. Kirjaaminen on ollut helppoa kun aamupala on aina samanlainen ja kun sen tallettaa ”Luo resepti”-toiminnolla, niin lisäys onnistuu muutamalla näpäytyksellä. Myös Nutrilett-tuotteet löytyvät palvelusta, joten nekin on helppo taulukkoonsa lisätä. Ainoastaan illallinen vaihtelee ja sen merkitsen tietysti sen mukaan mitä syön. Mikäli valmistan illalliseksi jotain ruokaa lisään sen ”Luo resepti” -toiminnolla ja näin saan myös siitä tarkat kalorit kirjanpitoon:) Alla olevassa kuvassa on kuvakaappauskopiot Kiloklubin sivuilta päivittäin syömistäni yhteiskalorimääristä. Lauantaina tuli vähän ylitettyä päivittäinen max. 1200 kalorin tavoite mutta muuten on ruodussa pysytty.

ruokailut vk 2 ja 3

Kuten huomaatte on jokaisen kalorimäärän perässä erivärisiä pallukoita. Ne ilmaisevat kuinka olen onnistunut syömään terveellisesti ruoan laadun suhteen. Neljä vihreää pallukkaa kertoisi, että sekä kasviksia, energia koostumus, herkkujen määrä ja kuidut ovat jakautuneen oikeassa suhteessa kokonaisravintotavoitteeseen nähden.  Keltainen pallero kertoo, että on melkein onnistunut ja punainen pallero kertoo reilummasta ylityksestä tai alituksesta. Tässä kuvassa esimerkiksi on kokonaisenergiani yhteismäärässä liikaa proteiinia, koska tämän suosituksen mukaan proteiinit pitäisi olla vähintään 15 % ja enintään 30 % kokonaisenergiasta (toteutunut on 32 %). Pyrin kuitenkin syömään proteiineja noin 1,5 kertaa painoni verran grammoissa. Kun harrastaa lihaskuntotreeniä on se suositeltava määrä eli minun hyvä päivittäinen proteiinin saantimäärä olisi noin 90 g. Tässä se on lähellä sitä; 84,8 g.

PALLURAT JA RAVINTOARVOT 2

Tässä vielä pallukoiden suositusraja-arvot prosenteissa. Hiilihydraatit ja rasvat ovat ok. mutta se proteiinimäärä on kiloklubin suositusarvojen mukaan liikaa ;)

PALLURAT JA RAVINTOARVOT

Paitsi ruokailut myös liikunnat ovat sujuneet asettamieni tavoitteiden mukaisesti. Hyvä minä :) Eri pituisia kävelylenkkejä on tullut tehtyä lähes joka päivä ja lihaskuntotreenejä joka kolmas päivä:

5.1.2015 Kävely 10,6 km; kesto 1.49.24 + lihaskuntotreeni
6.1.2015 Kävely 2,2 km; kesto 00.22.50
7.1.2015 Kävely 9,2 km; kesto 01.23.08
8.1.2015 Kävely 9,3 km; kesto 01.30.00 + lihaskuntotreeni
9.1.2015 Kävely 1,71 km; kesto 00:14:51
10.1.2015 Kävely; 6,8 km; kesto 01:10:42
11.2.2015 Kävely; 5,8 km; kesto 00:54:16 + lihaskuntotreeni

12.1. Liikuntavapaapäivä
13.1. Kävely 6 km; kesto 43 min.
14.1. Kävely 6,7 km; kesto 68 min. + lihaskuntotreeni
15.1. Kävely 7,1 km; kesto 67 min.
16.1. Kävely juoksumatolla 45 min.
17.1. Liikuntavapaapäivä 
18.1. Kävely 9 km; kesto 76 min. + lihaskuntotreeni

Kuten huomaatte 16.1. suoritin päivän kävelylenkin juoksumatolla. Kotikuntosalini varustuksiin kuuluu onneksi juoksumatto, joten huono keli ei päässyt estämään innokasta kuntoilijaa;) Kävely matolla sujuu mukavasti kun laittaa nenän eteen läppärin ja siihen Netflixistä joku kiva elokuva, niin johan on leppoista lenkkeilyä ;)

DSC_2669

Kävelymatkoja ja -aikoja olen seurannut puhelimeen ilmaiseksi ladattavalla Sport Tracker -sovelluksella. Se näyttää kätevästi reitit, matkamäärät, kulutetut ajat ja kävelyvauhdin (jopa arvion kalorinkulutuksesta, mutta se ei varmaan ihan totuudenmukaista tulosta ilmaise, vähän suuntaa kuitenkin…). Tänään kävelin 9 km tosi reippaasti eli sain ennätyskeskivauhdin; 7,1 km tunnissa! Aika harvinaista saada talvella noin nopea vauhti, mutta keli oli tosi hyvä ja kävelytie sileäksi aurattu. Joinakin päivinä on pyöräteillä ollut jopa kymmenen sentin lumikerroksia, silloin vauhtia ei oikein saa 6 km/tunnissa paremmaksi.

DSC_2694

Sport Trackeriin tallentuu kätevästi kaikki liikunnat Historia-osioon, josta tein yhdellä kertaa aiempana näkyvän liikuntayhteenvedon.

DSC_2701

Lihaskuntotreenit olen tehnyt omassa yläkerran ”kuntosalissani”. Siellä minulla on juoksumaton lisäksi erikokoisia käsipainoja, tankopaino sekä penkki, jossa voin tehdä ylätaljaa ja penkkipunnerrusta. Kuten viimeksi kerroin olen noudattanut Arnoldin kultainen kuusikko -lihaskunto-ohjelmaa. Leuanvetojen sijasta teen ylätaljaa ja Niskan takaa punnerruksen teen hartiapunnerruksina käsipainoilla. Alla pieni penkkipunnerrus tyylinäyte, nousee, nousee, jaksaa, jaksaa :D

DSC_2670

Tämänpäiväisen treenini aikana testasin runsasproteiinista ja rasvatonta Nutrilettin vaniljanmakuista Protein Shape -juomaa. Juoma sopii erinomaisesti treenin aikana nautittavaksi tai välipalana missä vaan. Helppo ottaa mukaan salille tai mihin vaan :) Hyvältähän tämäkin maistui ja taisi antaa vähän lisäpotkuakin treeniin ;) Juomaa on kahta eri makua; vanilla ja chocolate.

IDkoko yhdistelmä

 

Karkkilakko on tietysti alkanut taas vuoden alussa (saa nähdä kauan kestää…). Ihme kyllä; mitään suurempia mielitekoja ei ole ilmaantunut :O Yksi syy voi olla tämä ehdottomasti yhdeksi Nutrilett-tuotesuosikikseni noussut patukka; Protein Shape Rich chocolate. Tää on niin hyvää! Mulle maku tuo mieleen vähän niinkuin Famin ja Dacapon yhdistelmää…  Lähes päivittäin on tullut yksi ko. patukka nautiskeltua. Tytärkin (joka on ollut kohta pari vuotta karkkilakossa sallien proteiinipatukat) sanoi, että tämän on pakko olla huijausta, kun maistuu näin hyvälle :D Mutta ei ole huijausta, ei! Yhdessä 35 gramman patukassa on vain 124 kaloria, proteiinia peräti 9,5 g! Eikä oo sokerilla sulostettu; vain 0,,5 g sokeria per patukka :) Tosin kannattaa ehkä pitää patukka päivässä tahti, sillä toki niissä on makeutusainetta, joilla on sitten liikaa nautittuna niitä laksatiivisia vaikutuksia ;) Yksi patukka per päivä ei kuitenkaan ole ainakaan minulle saanut minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia aikaan ;) Kahvinkin kanssa niin hyvää; aivankuin olisi leivoskahveilla! 

DSC_2646

Myös kaikki Smoothiet ovat suosikkejani Nutrilett-tuotteista. Olen tosiaan joka päivä ottanut töihin mukaan smoothien ja patukan ja niillä on ilman nälkää pärjätty koko työpäivä. Sarjan VCLD-suklaapirtelöä on myös tullut lähes joka päivä 1-2 nautiskeltua. Pirtelö kannattaa sekoittaa niin kylmään veteen kuin mahdollista, silloin se maistuu parhaimmalta. Maku on vähän niinkuin kylmässä kaakaossa. Sen sijaan nämä suolaiset VCLD-keitot eivät minulle oikein maistuneet :( Tein eilen yhden ja laitoin mukaan 200 g kukkakaalia ja vähän chilimaustettua sekä minttuyrttiä, niin kyllä sekin sillä tavalla meni.

DSC_2651

Lopuksi vielä se mielenkiintoisin asia eli paino. Se on pudonnut tavoittelemaani tahtia eli 500 g viikossa. Kun paino projektin alussa oli 62 kg, niin tänä aamuna vaaka näytti 60,8 kg :) Tavoitehan on 57 kg ja se pitäisi saavuttaa seuraavan kahdeksan viikon aikana :) Huomioitava on tietysti, että 1200 kalorin dietti tekemilläni liikuntamäärillä on varmasti nuoremmalle ihmiselle aivan liian vähäinen. Aineenvaihdunta tällaisella yli viisikymppisellä muorilla on jo sen verran hidastunut, että minulle näyttää olevan oikein sopiva tuo kalorimäärä saavuttelemaani tavoitevauhtiin painonpudotuksessa.

Olosta dietin aikana vielä sen verran, että minkäänlaista vatsanpurua, päänsärkyä tms. en ole potenut, vaan olo on koko ajan ollut loistava ja innostunut. Viikon päästä kuulette onko tavoitetahti jälleen saavutettu. Thumbs up!

 

 


12 Responses to “Nutraamalla solakaksi osa 2”

 1. Annukka sanoo:

  Loistavaa Soile! Täällä edelleen peukut pystyssä jatkon suhteen :). Vaikutat nyt niin innostuneelta ja päättäväiseltä, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin onnistuminen :). (Joskin 57 kg on kyllä sen verran pieni paino, että mun mielestä olet onnistunut, vaikkei ihan sellasta lukemaa vaaka 8 viikon päästä näyttäiskään.)

  Ja sulla on näpäärä toi kotipunttisali. Ei tarvi varta vasten lähteä minnekään, kun se Arnoldin ohjelma kuitenkin vaikutti suht simppeliltä. (Joskin raskaalta näin äkkiseltään, kun on tullut olkapäävaivan takia ja sen jälkeen (sittemmin ilman syytä) lusmuiltua niin pitkään, että mikä tahansa lihaskuntotreeni ottaa koville).

  • soile sanoo:

   Kiitti Annukka :) Nyt on kyllä niin vahva tunne, että onnistun varmasti. Jotenkin nuo Nutrilett-tuotteet on sellaisia koostumukseltaan (heh, ja patukat maultaan), että tuntuu ettei ole tarvinnut luopua mistään hyvästä. Kotipunttisali on kyllä ollut aivan mahtava apu ja säästää kovasti aikaa ja vaivaa kun voi vain sinne kipaista homma hoitamaan. Kuusi eri liikettä sisältävä ohjelma on myös sen verran lyhyt, että sen jaksaa hyvin tehdä. Olkapää vaivasi mullakin ensiksi kun tein tätä samaa sarjaa silloin joulua ennen ja tosiaan sillä niskan takaa punnerrusliikkeellä. Nyt kun olen vaihtanut sen liikkeen hartiapunnerrukseen, niin ei ainakaan vielä ole minkäänlaista kipua ollut olkapäässä (kop, kop, koputin juuri puuta ;)).

 2. Matkatar sanoo:

  Hienoa, onneksi olkoon! Kiva lukea näin tarkasti miten etenet. Minä aloitin juuri tänään 5:2 dieetin, eli kaksi päivää viikossa paastoilen. Liikuntaa pitäisi vielä lisätä :D

  • soile sanoo:

   Kiitos :) Tuossa 5:2 dietissäkin voi käyttää niinä 500 kalorin päivinä Nutrilett-tuotteita. Noilla 112 kalorin pirtelöillä pysyy muuten hyvin nälkä loitolla:)

 3. Olipa huikean energisen oloinen kirjoitus! :) Naurahdin ääneen täällä tuolle Nutrilett-guru -tittelille :D Kiitos moisesta arvonimestä :)

  Hyvin sinulla näyttää menevän ja ei epäilystäkään etteikö vaakalukema tuosta vauhdilla alaspäin menisi :)

 4. sirkkis sanoo:

  Onnea olet sinä niin sähäkkä jotta turhaa mummoilla. Onnea hyvästä pudotus vauhdista ja kohta olet taas kuin timmi tyttönen.

  • soile sanoo:

   Kiitos Sirkkis :) Se tämä ikä jo vähän pistää mummoileen, mutta täytyy yrittää iästä huolimatta pysyä kunnossa ;) Nyt on kyllä niin hyvä tsemppi päällä ja vähän paineitakin kun tännekin projektista kertoilen :)

 5. Sirpa sanoo:

  Hei!
  Mahtavaa! Onnea matkaan! Tosin tunnut niin päättäväiseltä, ettei tuossa mitään ongelmaa tule. Onneksi luin blogisi ennenkuin menin herkuttelemaan, meinaa välillä unohtua oma herkkulakko. Minulla on samantapainen projekti menossa. Olen yrittäny n.3x viikossa tehdä edes jotain pientä punttijumppaa, hiihtää tms. Tutustuin nyt tuohon Arnoldin kuuteen liikkeeseen, ja oli kyllä semmoset mitä voi kotona tehdä. Paitsi nuo leuanvedot tuntuu mahdottomilta :/

  • soile sanoo:

   Kiitos:) Leuanveto onkin aika rankkaa ja tänään kokeilin, mutta ei ainakaan vielä jaksanut yhtäkään. Mutta nyt on kyllä mahdoton into päällä ja eiköhän se kunto siitä kohene ja paino putoa :)

 6. Eppa sanoo:

  Hei Soile,
  onnea matkaan myös minun puolesta. Kysyisin sinun juoksumatosta,
  minkä merkkinen ja minkä hintaluokan. Minulla on ostoaikeet, mutta valikoimaa runsaasti samoin kuin hintaluokkia. Juoksumaton tulisi minun
  mielestä jämäkkä. Olen itsekin yli 50-vuotias treenaaja :) ja rakastan
  juoksemista. (polvivammani vuoksi talvikelit rajoittavat juoksemista.)

  • soile sanoo:

   Olen tilannut juoksumaton jo useita vuosia sitten Hobby Hallista.Siinä lukee RALEIGH FITNESS. Samaa merkkiä näkyy olevan vieläkin Hobby Hallissa, mutta ei ihan samanlaista. Taisi olla vähän yli 300 euroa hinta silloin. Ihan ok. on ollut kyllä. Ei mikään rimpula. On kyllä hyvä kun on matto kotona, niin voi aina kipaista lenkille säästä huolimatta.