07.07.2016

Kahden päivän iloiset juhlat

Yksi perinnejuhla, jossa pääsee lähelle espanjalaista elämäniloa täynnä olevaa juhlintaa on suomalainen juhannus. Vähintään kaksi päivää kestävä ilojuhla kokoaa ystävät ja sukulaiset milloin mihinkin viettämään lämpöisiä kesäpäiviä, -iltoja ja -öitä hyvän ruoan, juoman ja seuran kera. Tänä juhannuksena meillä nautittiin juhlasta nuorison kanssa, sillä poikani ja tyttäreni olivat kutsuneet ystäviään meille juhlimaan tätä ihanaa keskikesän juhlaan. Lupasin grillailla nuorisolle ateriat sekä perjantaina että lauantaina. Espanjalaiset viinit juhlaamme järjestyivät Indiedaysin ja Albalin yhteistyön myötä. OLYMPUS DIGITAL CAMERAJuhannusaattona grillissä valmistuivat makoisat hampurilaiset. OLYMPUS DIGITAL CAMERAJuhannuspäivänä tein vähän monipuolisemman aterian, joka koostui broilerista, savulohesta, grillinakeista, bataatti-sipuli-päärynä-paistoksesta ja salaatista sekä yrttipatongista.OLYMPUS DIGITAL CAMERAPöydän äärellä kävi iloinen kuhina kun ruokailijat täyttivät lautasiaan. Ihana aurinkoinen sää koko juhannuksen mahdollisti ulkotarjoilunkin.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERATänä kesänä onkin tullut kokeiltua grillissä monenlaisia uusia ruokatuttavuuksia. Tavallisten peruna-kasvisnyyttien sijaan olen tehnyt vähän erilaisia yhdistelmiä, joista yksi parhaimmista mielestäni on bataatti-sipuli-päärynä -paistos.

Bataatti-päärynä-sipuli -paistos

Kuori ja leikkaa puolikas bataatti ja yksi päärynä suikaleiksi. Leikkaa kaksi sipulia renkaiksi. Laita kaikki aineet folinyyttiin sekaisin. Lisää päälle pari reilua ruokalusikallista voita, pari kolme ruokalusikkaa BBQ-kastiketta, mustapippuria ja suolaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen kesän suosikiksi noussut ruoka on keitetyt ja grillatut uudet perunat.

Keitetyt ja grillatut uudet perunat

Keitä pienet uudet perunat kypsäksi, halkaise ne ja käytä vielä grillin parilalla jonkun aikaa. Laita tarjolle ja sekoittele päälle vielä ruususuolaa.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolmas grillausherkkujen suosikkini on kesäinen grillisalaatti. Tämä salaatti yksinäänkin riittää ruoka-annokseksi. Ruokajuomaksi sopi loistavasti Albalin kesäinen, raikas ja viileä Viña Albali Verdejo valkoviini.

Kesäinen grillisalaatti

Laita laakealle lautaselle reilusti rucolaa. Lisää rucolapedin päälle punasipulia tai kevätsipulia, rapeaksi grillattua pekonia paloiteltuna, grillattua halloumia (sivele halloumit oliiviöljyllä ennen grillausta), grillattua ananasta tai persikkaa, grillattua tankoparsaa paloiteltuna (voit sivellä parsat ennen grillausta mustapippurilla ja suolalla maustetulla oliiviöljyllä). Voit myös lisätä tähän grillattuja uuden perunan puolikkaita mikäli et laita niitä erikseen tarjolle.

Kastike salaatille

Yhden sitruunan kuori raastettuna + 2 rkl sitruunamehua

1 rkl hunajaa

1 rkl dijon-siappia

2 rkl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

Sekoita aineet ja tarkista maku. Itse lisäsin hunajaa… Pirskottele kastike salaatin pääälle ja lisää vielä koristeeksi vähän rucolaa.OLYMPUS DIGITAL CAMERAKovasti tuntuivat vieraat pitävän myös pekoniin käärityistä broilerirullista. Pekoni antaa kivasti mehevyyttä kuivahkoon broilerinfileeseen. Sisään vaan mausteita maun mukaan. Myös tähän sopii hyvin sively BBQ-kastikkeella ennen rullausta. OLYMPUS DIGITAL CAMERASavulohen seuraksi sopii mainiosti sitruunalla, valkopippurilla, tillillä ja sitruunapippurilla maustettu kermaviilikastike.OLYMPUS DIGITAL CAMERAViinithän sopivat mainiosit myös monenlaiseen ruoanlaittoon. Ensimmäistä kertaa kokeilin punaviiniä jälkiruoan valmistuksessa ja tekaisin jälkiruoaksi punaviinissä keitettyjä päärynänpuolikkaita mascarponekermavaahdon kera.

Punaviinissä keitetyt päärynät

6 dl punaviiniä

2 dl vettä

raastettua appelsiinin kuorta

2 tähtianista

1 kanelitanko

1 vaniljatanko 

2 dl sokeria

6 päärynää 

Mittaa ainekset kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisältä siemenet erikseen, mutta laita liemeen myös kuoripuolikkaat.  Liemen kiehuessa kuori ja halkaise päärynät ja lisää ne liemeen kiehumaan noin 15 minuutiksi. Anna päärynöiden jäähtyä liemessä. Tarjoile jäähtyneenä mascarpone-kermavaahdonn kera.

Mascarpone-kermavaahto

2 dl kermaa vaahdotettuna

250 g mascarponea

2 tl vaniljasokeria

2-3 rkl tomusokeria

OLYMPUS DIGITAL CAMERALisäjälkkärinä dippailimme kerma-suklaa-seoksessa mansikoita….OLYMPUS DIGITAL CAMERA….ananasta ja banaania.OLYMPUS DIGITAL CAMERAKisatunnelmaa loi mieheni pihalle virittelemä lentopalloverkko, jossa otettiinkin monta iloista lentismatsia :)OLYMPUS DIGITAL CAMERAKippis iloiselle keskikesän juhlalle!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PS. Alkoholilain vuoksi jätän alkoholijuomiin liittyvät kommentit julkaisematta!


6 Responses to “Kahden päivän iloiset juhlat”

 1. Annukka sanoo:

  Ai vitsit, mutta nyt oli sen näköisiä ja kuuloisia herkkuja tarjolla, että maistuis kyllä!! Etenkin salaatti kuulostaa kivalta ja grillatut uudetn potut.
  Ei vaan oikein kelit suosi grillailua tällä hetkellä. Tuntuu, että on koko grilli nököttänyt toukokuusta lähtien ihan turhan panttina pihalla.

  Lomalla voisin nää sun ohjeet kaivella uudestaan esiin ja kaikessa rauhassa kokkailla. Nyt ei oikein oo sen sortin energiaa.

  • soile sanoo:

   Minähän olen tänä kesänä grillaillut säässä kuin säässä ja syyn varmaan tiedätkin :D Näistä tuli kyllä niin suosikkiherkkuja, että grillaillaan varmaan vielä monta kertaa.

  • soile sanoo:

   Kiitos :) Lasit on Ikeasta, eikä maksa kuin euron kappale ;)

 2. Erika sanoo:

  Hyvännäköisiä ruokia oli tarjolla! :) Pitää kokeilla tuota bataatti-päärynä nyyttiä. Minkä merkkiset nuo viinilasit ovat?

 3. anja sanoo:

  Vitsi..kun kivoja vinkkejä tulikin nuorten ja miksei meidän vanhempienkin..kesäilon pitoon..kiitos uusista (minulle) vinkeistä …