17.06.2017

Vähän erilaisia ”kukkia”

Olen monena vuonna aikonut kokeilla saaviperunan kasvattamista ja nyt sain kokeilun vihdoin aikaiseksi. Tämän kuvan nappasin Et-lehden sivuilta, jossa perunanvarret ovat jo terhakkaasti nousseet saavista. Tätä odotellessa…Nappasin eilen Lakkapäältä mukaani yhden 90 litran saavin, säkin puutarhamultaa ja veljeni avovaimolta olinkin jo saanut neljä hyvin itänyttä siemenperunaa. Tästä se maanviljelijän ura käynnistyy ;)Tein saavin pohjaan saksien kärjellä neljä reikää, jotta mahdollinen liikavesi ei sitten jäisi viljelystäni pilaamaan.Laitoin pohjalle kuitenkin varmuudeksi vielä sorakerroksen vähän niinkuin salaojaksi vai miten sitä sanotaan….Sitten vaan saavi puolilleen multaa ja siemenperunat multiin. Seuraavaksi vaan kastellaan, mutta netistä löytämissäni ohjeissa kuitenkin varoitetaan liikamärkyydestä.Ei siinä montaa minuuttia mennyt kun minun perunamaani oli valmis aloittamaan runsaan sadon tuottamisen. Ohjeen mukaan kun varret ovat noin 7-10 cm, niin laitetaan lisää multaa varsien päälle. Olisikohan se noin viikon päästä edessä? Katsotaan.Tomaatit ja paprikatkin olen jo siirtänyt isompiin ruukkuihin. Tuossa autotallin kulmalla niillä onkin hyvä aurinkoinen kasvupaikka ja viime vuonnakin siitä tuli paljon pieniä tomaatteja ja chilipaprikoita.Pari pientä vihreää tomaatinalkua siellä jo pilkottaakin.Ja uusia kukkia on paljon!Etupihan ulko-ovelle nappasin Prismasta pari edullista amppelikukkaa; vain 14.95 per kipale.Norjanangervot ovat nyt täydessä kukassaan tai no niin täydessä kuin ne nyt noissa meidän jo vähän riutuneissa ja ylikasvaneissa pensaissa voi olla. Ensi keväänä ne on kyllä jo viimeistään leikattava alas.Tulppaanipenkkikin on nyt parhaimmillaan, tosin ei siinäkään enää montaa tulppaania näytä nousevan. Nuo kellomaiset ovat kyllä niin kivan näköisiä.Aurinkoista viikonloppua sinne ruutujen taakse :)


5 Responses to “Vähän erilaisia ”kukkia””

 1. Minäkin olen monena vuonna ollut aikeissa noita ämpäriperunoita kokeilla – mutta laiskuus voittaa aina;)
  Meidän norjanangervot ovat jo kukintansa lopettaneet ja joka vuosi harmittelen, että se kukintakausi on niin lyhyt. Niin kuin puidenkin kukinnat – saisivat ilahduttaa pitempään!
  Aurinkoista viikonloppua!

  • soile sanoo:

   Oli kyllä niin helppo homma, että jos tuosta yhdetkään omat uudet potut pataan saa, niin oli kannattava homma
   Todellakin harmittavan vähän aikaa nuo pensaat kukkivat

  • soile sanoo:

   Oli kyllä niin helppo homma, että jos tuosta yhdetkään omat uudet potut pataan saa, niin oli kannattava homma
   Todellakin harmittavan vähän aikaa nuo pensaat kukkivat

 2. Annukka sanoo:

  Toissakesänä kokeilin ekaa kertaa ämpäripottujen kasvatusta ja satoa tulikin paljon enemmän kuin olin osannut odottaa. (Mulle on edelleen mysteeri, miten kolmesta siemenperunasta voi tulla monta kiloa uutta..).

  Viime vuonna varret kasvoi tosi nopeasti, mutta ei tullut perunan perunaa. En tiedä, mikä meni pieleen.

  Tänä vuonna on varsien tuleminen kestänyt kauan, vaikka laitoin istutusvaiheessa ekaa kertaa multaan myös perunalannoitetta, mutta josko toi vaikka enteilis sitä, että tulee hyvä sato. Hope so :). Ja vaikkei niitä varsia voi syödäkään, niin kyllähän niitten esiintulostakin jo tulee sellanen onnistujafiilis.

  • soile sanoo:

   Voi toivottavasti tämä minun viljelmä onnistuisi ja saataisiin ensimmäistä kertaa kotipihalta uusia pottuja :)