19.10.2017

Voihan ikänäkö!

Vaikka olenkin kolmen vuoden päästä jo yli 60 vuotias, niin en tahtoisi antaa iän vaikuttaa elämänlaatuuni ainakaan niissä asioissa missä voin itse siihen vaikuttaa.  Kuten viime sunnuntaina täällä kerroinkin pyrin liikkumaan säännöllisesti ja syömään terveellisesti, joiden uskon omalta osaltaan helpottavan iän tuomia vaivoja. On kuitenkin asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa ja yksi niistä on iän tuoma lähelle näkemisen vaikeutuminen eli ikänäkö. Lähdinkin enemmän kuin innoissani mukaan kaupalliseen yhteistyöhön Alconin kanssa ja sitä kautta tutustumaan lähemmin vaihtoehtoihin, joilla voisi helpottaa myös tätä iän tuomaa kiusallista vaivaa.Kun olin noin 40 vuotias kävin silmälääkärillä päänsärkyjen vuoksi. Silmälääkäri kertoi tuolloin silmäni tutkittuaan, että silmäni ovat sellaiset joihin ikänäkö tulee tavallista myöhemmin. Minulla on sellaiset eriparisilmät; toinen näkee kauas ja toinen lähelle ja päinvastoin. Olen kokeillut korjata eriparisuutta myös laseilla, joilla näkö on tehty molemmilla silmillä toimivaksi ja maailma onkin näin kirkastunut. Lasit ovat kuitenkin aina jääneet käyttämättä, sillä ne eriparisilmät ovat kuitenkin sen tarvittavan näkemisen hoitaneet.Ikänäkö ilmaantuu yleensä 40-45 vuoden iässä. Monelle se tulee ihan yllättäen, ja ehkä vähän säikähtääkin mitä ihmettä on tapahtumassa, kun tekstit alkavat muuttua vaikealukuisiksi. Tulee varmaan mietittyä, että enhän minä nyt vielä ole edes vanha ja tällainen vanhojen ihmisten vaiva tulee omalle kohdalle. Minulla se tosiaan alkoi vaivaamaan vasta noin pari vuotta sitten eli 55 vuoden iässä.  Aivan ensimmäiseksi huomasin näön heikkenemisen kaupassa kun pienellä printatut tuoteseloisteista ei meinannut millään saada selvää. Varsinkin värilliset tekstit ja värilliset tekstipohjat alkoivat osoittautua ihan mahdottomaksi lukea.Hieman helpotti kun pakkausta vei kauemmaksi silmistään ja yritti sillä tavalla tiirailla tekstiä. Lopulta oli kauppareissuja varten hankittava laukkuun +1 arvolla olevat lukulasit,  jotta sai selville mitä tuote pitää sisällään.Reilu vuosi sitten aloin myös huomata kuinka vaikeaa on lukea viestejä puhelimesta ja sen jälkeen onkin lukulasit sitten olleet jo aina mukana. Pidän niitä päälaella ja sieltä ne tulee näpättyä tarvittaessa käyttöön.Nykyään tarvitsen jo +2 arvolla olevat lukulasit. Töissä ne ovat olleet myös noin reilun vuoden aina päätetyötä tehdessä päässä. Silmälasien käyttö ei kyllä ole mikään hauska lisä elämässä. Kun lukulaseillahan ei näe taas kauas, niin niitä pitää vaihdella silmille ja taas otsalle. Toisinaan ne on otettava tietysti kokonaan pois ja sitten niitä etsitään milloin mistäkin. Likaisetkin ne aina ovat.Usein on ollut mielessä hankkia moniteholasit, jotta välttyisi tuolta jatkuvalta päähän ja pois – ruljanssilta.  Toisaalta kun lukulasit ovat riittäneet, niin ei ole sitten saanut aikaiseksi lähteä asiaa hoitamaan. Piilolinsseistä en ole osannut haaveillakaan. Vasta tämän Alcon yhteistyön myötä minulle selvisi, että niitäkin saisi monitehona. Arvaatte varmaan, että mielenkiinto heräsi kun kuulin näistä Alcon monitehopiilolinsseistä. Saisiko näillä ”näkönsä takaisin” ja pääsisi silmälasien puunaamisesta? Varasin ajan optikolle, jonka kanssa kartoitamme olisiko näistä monitehopiilolinsseistä minulle apua.

Advertisement


2 Responses to “Voihan ikänäkö!”

 1. Annukka sanoo:

  Juu, eipä tässä itselläkään enää kohene sen enempää näkö kuin ulkonäkökään :D.

  Toivottavasti piilarit sopii sulle. Itse en voi käyttää, kun on niin kuivat silmät.

  Iloista viikonloppua <3

  • soile sanoo:

   Kyllä nää näköasiat alkaa tässä iässä oleen jo aika huonolla tolalla, ulkonäöstä puhumattakaan :D Ne on nää piilaritkin kehittynyt ja näissäkin on silmää kostuttava vaikutus mukana.