28.01.2009

Leipäkone; laiskan leipurin apulainen:)

Saimme muuan vuosi sitten veljeltäni joululahjaksi leipäkoneen. Aina silloin tällöin sillä tulee leipää tehtyäkin ja sillähän saa vaikka minkälaista leipää. Löysin kerran kotisivun, jolle eräs samanlaisen leipäkoneen omistaja oli tallentanut loistavia, itse kehittelemiään leipäohjeita ko. koneelle.

Käytän leipäkonetta myös silloin (erittäin harvoin) kun leivon pullaa. Se on kätevä apu taikinan vaivaamisessa; eli mittaan raaka-aineet leipäkaukaloon ja kone päälle ja sitten kun vaivaus-ohjelma on ohi, otan taikinan leivontakulhoon kohoamaan. Näin kone tekee puolestani ikävimmän osuuden pullan valmistamisesta; nimittäin vaivaamisen:)

Tässäpä tämä koneeni on:

Siinä pullataikinapallerot odottavat siirtoa kohotusastiaan:

Valmiita vaniljapullia:

Innostuin samalla tekaseen Pellavansiemen-ruisrouheleipää em. Puutteenperän ohjeiden mukaan:

Tässä kaksi valmista leipää; toinen syötiin ja toinen lähtee äidilleni ja isälleni tuliaisiksi, kun vierailemme heillä tänään:


5 Responses to “Leipäkone; laiskan leipurin apulainen:)”

 1. Heini sanoo:

  Oikein herahti vesi kielelle, kun katseli pullien ja leipien kuvia! olen elänyt jotenkin harhaluulossa, että leipäkoneella tulee leivästä aina ”samanlaista”, mutta ei siinä taida muuta samaa olla kuin muoto ;) itsekin inhoan taikinan vaivaamista, tulisi varmaan tehtyä pullaa ja leipää paljon useammin jos olisi kone.

 2. Marielisa sanoo:

  Oi miten herkulliselta leipäsi näyttää…pullasta puhumattakkaan – ihan täälläkin vesi herahti kielelle!
  Liian harvoin mullakin tulee leivottua noita hiivataikinoita, kun se vaivaaminen on oikeasti niin ikävä puuhaa! Mielummin teen jonkun piirakan. Paitsi että tänään on suunnitelmissa tehdä porkkanasämpylöitä ; )

  Edelliseen postaukseesi kommentoin tässä samalla; todella hienolta näyttää nyt makuuhuoneessanne! Eipä silti, valkoinenkin on kiva, mutta tuo musta tuo siihen nimenomaan sitä jotain!!
  Meillä on esikoisen tulevaan huoneeseen suunnitelmissa kans laittaa mustaa ja valkoista, limenvihrein pikku efektein. (Lapsen oma toive…)

  Itse olen myös ollut tyytyväinen pesukoneessa värjäämiini tekstiileihin, yllättävän hyvin on värjäytyneet tasaisesti ja väritkin on pysyneet… mitä nyt yhdet tummanharmaat nojatuolinpäälliset aurinko myöhemmin pahasti haalisti toispuoleisesti, mutta oma moka; ne olivatkin ihan paahteisen ikkunan vieressä ; )

 3. Heini: Kyllä tosiaankin leipäkoneleivistä saa monenlaisia ja varsinkin lisäaineetonta leipää:) Tosin ainahan kun tekee itse leipää, sekä koneella tai ilman, niin leipä on kyllä parasta juuri tuoreena, eikä sovellu useamman päivän säilytykseen, muuta kuin pakasteessa.

  Marielisa: Lime pehmittääkin varmaan mukavasti mustaa ja valkoista ja joku pehmeä väri sinne kannattaakin laittaa lisäksi, kun on kysymys lastenhuoneesta:)

 4. Anonymous sanoo:

  Olen miettinyt mistä johtuu leivän painuminen kuopalle . Ajatus noli että liian vähistä jauhoista , pitäisikö siis lisätä jauhoja. Omassa vanhassa leipäkoneessa tulee vain ykei leipä . Nestremääräksi on suositettu noin 0.3 l . Pitäisikö reseptien määrät jakaa kahdella ??

  Anssi

 5. Ibichka sanoo:

  Hi! Sorry I don’t speak Finnish yet. I was wondering where in Helsinki I could buy a bread machine for a good price. Thanks!