27.04.2010

Pohdintaa käytännöllisimmästä Puutarhakalustemateriaalista

Tämä etuterassillamme sijaitseva kalusteryhmä on maalattua alumiinia. Olen ostanut sen pari vuotta sitten Jyskin alesta; koko ryhmä maksoi vain 40 euroa ;)
Säilytystilan puutteen vuoksi ne ovat olleet ympärivuoden ulkona ja aivan taivasalla. Silti ne ovat pysyneet tosi hyvän näköisinä; maali ei ole kulunut mistään ja pelkkä pyyhkäisy pesuaineluutulla talven jälkeen saa ne taas muuttumaan puhtaan valkoisiksi. Ryhmän takana näkyy muovinen säilytyslaatikko, jossa säilytän istumatyynyjä. Tyynyt otetaan esiin aina kun ryhmän ääressä istutaan. Olisi kyllä kiva pitää pehmusteet aina paikallaan, mutta eihän se Suomen suvessa onnistu ;)
Edit: 
Hetalta tuli tuonne kommenteihin niin mielenkiintoista asiaa, että laitan sen tänne tekstiin mukaan:
Vinkkinä noihin pehmusteisiin. Niihin on saatavilla sellaista suihketta, jonka ansiosta vesi valuu pehmusteista eikä imeydy. Se on ihan väritöntä eikä mun mielestä jätä jälkeä pehmusteisiin. Naapurini on käsitellyt pehmusteet tuolla aineella ja läpi kesän ne pehmusteet ovat ulkona eikä ole menneet miksikään.”

Alumiini materiaalina on kyllä kylmän oloinen, mutta tyynyjen kera kuitenkin erittäin käyttökelpoinen ryhmä.
Tässä vielä kuva läheltä talven jäljiltä, ennen pesua….

…ja tässä kevyen pyyhkäisyn jälkeen; aivan kuin uusi!

Tämä ryhmä on myös metallia; rautaa ja ollut meillä ulkona ympäri vuoden jo kymmenisen vuotta. Näillehän ei tapahdu ulkona mitään, eikä ne vaadi muuta huoltoa, kuin pölyjen pyyhinnän. Ulkonäkö nyt ei ole ihan minun mieleen, mutta hyvä ryhmä tähän autotallin nurkalle ;)

Tämä ruskea KOVAPUU taitaa olla nykyään suosituin puutarhakalustemateriaali. Mielestäni myös kaikista vaivalloisin, mikäli tahtoo, että ne pysyvät kauniina.
Myös tämä ryhmä on meillä ulkona ympärivuoden, tosin katetulla terassilla, joten sade ei näitä yleensä kastele Onkin mukava, kun näissä voi pitää koko kesän istumatyynyjä paikoillaan ilman pelkoa niiden kastumisesta.
Kovapuu vaatisi joka vuosi öljyämisen, jotta puun pinta olisi kiiltävä ja helposti pyyhittävä. Kalusteiden pinnojen öljyäminen on kyllä nii TYÖLÄSTÄ puuhaa, että siitä tahtoisin päästä! Tässä kuvassa ne ovat talven jäljiltä pölyiset ja pinta on ikävän mattainen :( Näille pelkkä pesuainevedellä pyyhkiminen ei todellakaan riitä talven jälkeen, mikäli toiveena on kaunis, helppohoitoinen pinta.

Nämä tuolit, joita minulla on kaksi ulko-oven molemmin puolin, ovat maalattua puuta. Olen ostanut ne aikanaan Iskusta. Varmaan näitä peittomaalattuja puukalusteita löytyy monenlaatuisia, mutta nämä ovat kyllä pysyneet kauniina vaikka ovat usein tuossa tilassa kastuneet ja kuivuneet.
Jätin nämä testiksi ensimmäistä kertaa myös talveksi paikalleen ja ainakin tämän yhden talven ne kestivät tällä katetulla kuistilla aivan muuttumattomina.

Pieniä mustia pisteitä ja pölyä niihin oli talven aikana tullut, mutta kaikki nuo tummentumat lähtivät ihan pesuaineluutun pyyhkäisyllä. Tosi helppohoitoitoinen puutarhakalustemateriaali. Sitä en osaa sanoa, kestäisikö maalattu puukaluste ihan taivasalla läpi vuoden. Kesän sateet se kyllä kestää, sillä tässä tilassa tuolit aina kastuvat, sen verran pieni tuo avokuistimme on.

Näistä Polyrottinki-kalusteista minulla ei ole kokemusta. Uskoisin, että ne ovat sekä helppohoitoisia ja miellyttäviä käytössä. Olisiko jollain kertoa kokemuksia niistä? Kauniita ovat kyllä ja tahtoisin kovasti tuonne takaterassille tällaiset hankkia noiden kovapuukalusteiden tilalle.
(kuva lainattu täältä)
Tässä vielä lainaus Polyrottinki-kalusteiden kuvauksesta:
Polyrottinki-kalusteet
Helppohoitoinen polyrottinki on jo valloittanut suomalaisten puutarhat. Muovinen, punottu polyrottinki tekee kalusteisiin kauniin pinnan, ja kalusteet ovat helposti vesipestävissä. Polyrottinki kestää myös hyvin sään vaihteluja. Suomi-Soffan valikoimasta löytyy polyrottinkikalusteita moneen makuun.”
Edit: Anu puhui tuolla kommentissa minulle aivan uudesta tuttavuudesta; NON WOOD -kalusteista, joten lisäsin vielä kuvan ja kuvauksen myös näistä:
Non-wood -kalusteet
Sään- ja käytönkestävä non-wood on kiitollinen kesäkalusteiden materiaali. Jämäkkä mutta kevyt materiaali kestää niin aurinkoa kuin talvipakkasta. Star-kalusteissa non-wood on yhdistetty alumiiniseen runkoon. Väreinä on valkoinen, musta sekä puunsävy.”

Näistä muovituoliryhmistäkin minulla  on pelkästään huonoja kokemuksia:(
Ne ovat liian kevyitä ja tosi VAIKETA puhdistettavia; lika ei lähtenyt kunnolla millään pesuaineella ja ulkonäkökään niissä ei minua miellytä. 

Nämä olivat vain MINUN kokemuksia ja kuulisinkin mielelläni myös teidän Puutarhakalustemieltymyksistä ja -kokemuksista?

24 Responses to “Pohdintaa käytännöllisimmästä Puutarhakalustemateriaalista”

 1. Avatar Anu sanoo:

  Moikka!
  Meillä on mökillä ollut nyt vajaan vuoden (viime keväänä hankitut) polyrottinkikalusteet terassilla. Kesän ajan sekä sohva, että pöytä ovat olleet sään armoilla paljaan taivaan alla, mutta talveksi nostimme nekin katoksen alle. Ulkosalla siis kuitenkin olivat ja luntakin päälleen saivat. Niille riitti myös kevyt pyyhkäisy ja olivat taas kuin uudet. Edes aurinko ei ole haalistanut niiden tumman ruskeaa sävyä. Ainut huonopuoli niissä on se, että koska mökkimme on mäntyjen katveessa, sataa meillä myös aika-ajoin neulasia ja niitten kanssa saan välillä harmaita hiuksia…tarttuvat kivasti rottingin punoksiin! ☺ Kesäkeittiöllä meillä nonwood ryhmät K-raudasta…näkyi olevan myynnissä edelleen. Ne on kanssa nyt yhden vuoden siellä olleet samoin kesän paljaan taivaan alla ja talven katoksessa hiukan suojassa. Myöskään niistä tumma väri ei ole haalistunut ja muutenkin ovat kuin uudet edelleen! Eli näin vuoden kokemuksella näitä molempia voin lämpimästi suositella! Jossain olin näkevinäni, että tästä nonwoodista olisi tänä vuonna saatavana valkoisiakin kalusteita…kotiin voisin harkita niitä…

  -A-

 2. Avatar sarppa sanoo:

  Teitpäs hyvän postauksen,kiitos siitä!:)

  Meillä on ruskea kovapuu pöytäryhmä ja talveksi se täytyy aina veidä varastoon.Mutta,mutta sen huoltaminen on minustakin aikaavievää ja se elää ja lohkeilee helposti,ei hyvä!

  Tuon ryhmän jonka jyskistä olet ostanut,on kuvasta katsottuna ihan puisen näköinen!:)Näyttää hyvältä.

  Minuakin kiinnostaa polyrottinki kalusteet,ovatko miten kestäviä yms. Ekassa kommentissa näkyy olevan hyviä kokemuksia..

 3. Avatar Sissi sanoo:

  Meillä on petsattua mäntyä, ja saa olla kyllä hoitamassa… Ovat kesän ihan taivasalla, talven autotallissa suojassa. Öljytä saa, mieluusti useammankin kerran kesässä.

 4. Avatar Lumo sanoo:

  Pikku parvekkeellamme 60-vuotiaassa kerrostalossa on kovapuiset kalusteet kesällä. Jos sää vain sallii, syömme joka päivä kesällä parvekkeella vehreälle pihalle katsellen.

  Talveksi pöytä ja tuolit pyyhitään ja öljytään ja kannetaan vinttiin. Keväällä kannetaan taas parvekkeelle, pyyhitään ja öljytään. Pyyhkimiseen ja öljyämiseen ei itseasiassa mene paljoakaan aikaa. Ovat pysynyeet viisi vuotta ihan hyvinä.

  Pöytä kannetaan joskus talvellakin alas ruokapöydän jatkopalaksi. Sen päälle laitetaan rautakaupasta ilmaiseksi saatu lastulevy, joka nostaa pöydän kannen juuri ruokapöydän korkeuteen. Koko komeuden päälle pöytäliina.

  Isompaa pöytää harvemmin tarvitsee ja jos erikseen hankkisi varsinaisen jatkopöydän, sen kuitenkin joutuisi viemään vinttiin juhlien välillä.

  Kovapuisia kalusteita saa vähän joka puolelta, niiden tulisi olla sertifioiutuja, mutta käytännössä kai suurin osa kovapuusta on kuitenkin kaadettu uusiutumattomasta metsästä eli siitä miinusta.

 5. Avatar Tuija sanoo:

  ostettiin pari vuotta sitten kovapuu jalusteet ja voi että ottaa pattiin… ne on ihan liian työläät, varsinkin tuolien pinnat.
  en oikeen koskaan saa niitä niin puhtaiksi kuin pitäisi ennen öljyämistä. kun tuntuu että se öljy jää siihen puunpintaan eikä imeydy kunnolla. vaiks se oli ihan siihen homman tarkotettua… IIIK odotan kauhun sekaisin tuntein sitä työn määrää joka kohta koittaa ;D
  haluaisin kalusteet joille ei tarvisi tehdä mitään , paitsi pyyhkiä!
  mellä oli lasipöytä ja tuolit joissa sääskiverkon tyyppinen istuin osa ennen tätä kovapuukaluste ryhmää, ne oli hyvät ku vesiki meni läpi. runko oli kait alumiinia. se kävi liika pieneksi joten annoin sen eteenpäin..
  Hyvä aihe oli taas…
  niissä rottinki jutuissa on ihania myös ruukut….

 6. Avatar Eryah sanoo:

  Tosi kiva postaus.
  Meilla on taalla vahan erilainen ongelma, armottoman talven sijasta armoton auringonpaiste, joka polttaa pilalle heikommat.

  Omaa silmaani miellyttaa eniten nuo polyrottinki-kalusteet. Niita on taallakin tosi paljon saatavilla, ovat simppeleita ja kauniita. Eli pointsi niille. Niita aion itsekin jossain vaiheessa hankkia.

  Itse tykkaan myos raudasta. Sen voi vaan maalata, jos alkaa nayttaa rahjaselta, mutta aika hyvin kestaa. Rauta on taalla muutenkin suosittu materiaali huonekaluissa, joten valikoima on aika suuri. Ne myos kestaa kauan, kun ovat niin jykevia, eika lahde ensimmaisen tuulen viemana ;)

  Eli rauta ja polyrottinki olisi mun valinta :)

 7. Avatar Heta sanoo:

  Vinkkinä noihin pehmusteisiin. Niihin on saatavilla sellaista suihketta, jonka ansiosta vesi valuu pehmusteista eikä imeydy. Se on ihan väritöntä eikä mun mielestä jätä jälkeä pehmusteisiin. Naapurini on käsitellyt pehmusteet tuolla aineella ja läpi kesän ne pehmusteet ovat ulkona eikä ole menneet miksikään.

 8. Avatar Helena sanoo:

  Ajankohtainen postaus! Minulla on myös tuollaiset valkoiseksi maalattua alumiinia olevat kalusteet, ostin ne Iskusta tai Askosta – ihan vahingossa sain loistavat kalusteet. Pähkäilin erilaisten puisten kanssa, mutta materiaalien ja sertifikaattien viidakko oli vähän työläs ja tarvitsen uuteen asuntoon HETI ne kalusteet ja alennusmyynnistä vielä löysin. Puiset olivat myös mielestäni epäsopivia terassilleni enkä pitänyt niiden mallista. Tuolit menevät päällekkäin. Yksi tuoli on kolahtanut (alapuolelta) niin että siitä on lohjennut maali. Aina miinus on että ne tarvitsevat istuimet. Minkähän niminen olisi se aine? Ovat kevyet ja ne jaksaa yksinkin raahata.

  Olen nyt halunnut löhötuolia vesihyasintista, mutta hinta-laatu (ulkonäkö) ei ole vielä osunut yksiin. Niiden talvisäilytys voi olla mulla ongelma, mutta haluaisin kokeilla. Sehän voi olla ekologinen, koska vesihyasintti on monissa paikoissa todella ekokatastrofi kun se kasvaa umpeen. Tietääkö joku paremmin oikeasti vesihyasintin ekologisuudesta ja onko kokemuksia?

  Mökille haluaisin sellaiset ”perinteisen” malliset puiset, joita olen nähnyt joissakin puutarhalehtien mainoksissa, mutta maksvat hieman liikaa…

 9. Avatar Heta sanoo:

  Yksi aine ainakin on Softcare Outdoor Textile Care Kit -ulkotekstiilien hoitopakkaus. Löytyy http://www.softcare.fi/verkkokauppa/tuotteet/3
  Varmasti noita on muitakin. Löytyy varmaankin kunnon huonekaluliikkestä, jossa myydään pehmusteitakin.

 10. Avatar Soile sanoo:

  Anu: Kiva kuulla, että polyrottinki on hyvä, vaikkakin tosiaan pieni neulasongelma voi olla;) Non wood…se olikin aivan uusi tuttavuus, joten kiitos tiedosta:)

  Sarppa: Sama täällä; ruskea kovapuu kyllästyttää ihan toden teolla:(

  Sissi: Nuo petsatut puukalusteet ja kovapuut vaativat kyllä hoitoa;)

  Lumo: Noin ahkeralla öljyämisellä ne varmaan pysyvätkin hyvänä:) Itse olen siihen öljyämishommaan vähän turhan laiska tarttumaan ja siltä ne sitten nuo meidän kalusteet näyttävätkin;) Tuo sertifiointi on myös aika hyvä pointti kun miettii näitä asioita myös näiltä kanteilta. Kiva idea sulla lisäpöydälle:)

  Tuija: Ne pinnat juuri on se viheliän öljyttävä, en tykkää ja sama ongelma mulla siis tuo puhdistaminen ennen öljyämistä…pitäsköhän niitä ihan hioa, työlästä, työlästä….valkoiset pöytämme ei ole kuin pyyhkäistä ja hyvältä näyttää. Meillä on vielä kaiken lisäksi kolme isoa kovapuu-ryhmää aina kesäisin ulkona; kaksi tuossa takaterassin alatasanteella ja tuo yksi joka on kuvassa; terassin katetulla osalla, jossa yleens aina kesäisin ruokailemme. Sitten on vielä kaksi kovapuista auringonottotuolia, joten öljyttävää riittää!

  Erayh: Rauta ja polyrottinki ovat hyviä valintoja:) Mulle kelpaisi lisää myös noita valkoisia puu- ja alumiinikalusteita:)

  Heta: Kiitos loistavasta vinkistä, tuota täytyy kyllä kokeilla:)

  Helena: Mulla on noissa alumiinissa selkänojalliset pehmusteet ja kun ovat ihan vieressä siinä arkussa, niin helpostihan ne saa käsille:)

 11. Avatar Tuuli sanoo:

  Me vaihdoimme viime kesänä polyrottikikalusteet parvekkeelle. Ihanaa, se puuöljyjen kanssa puleeraus jäi pois. :-)
  Kuva parvekkeelta löytyy parista blogini postauksesta, http://neljahuonettajakeittio.blogspot.com/

 12. Avatar Hannukka sanoo:

  Amerikkalaisilla sivuilla olen surffaillut ja Ruotsissakin viime keväänä törmäsin metallisiin, ihaniin tummiin kalusteisiin, sellaiset takorautajäljitelmät. Koskahan näistä saamme Suomessa nauttia? Mitenhän sänkestäviä ovat nämä?

 13. Avatar Minni sanoo:

  Meillä on kovapuukalusteet alumiinirungoilla. Eli vain pöytälevy ja tuolin nojat ja istuinosat ovat kovapuurimaa.

  Olen tyytyväinen kalusteisiin. Talveksi laitamme ne vajaan. Keväisin käsittelemme ne sillä öljyllä. Istuintyynyjä en käytä. Puuosat ovat ihan lämpimät istua.

 14. Avatar Satu sanoo:

  tosi kiva ja ajankohtainen postaus! oon miettiny kovasti pihakalusteita uuteen kotiin… puiset ei kiinnosta just sen takia ku ovat niin työläitä… polyrottinkikalusteita nyt lähes kaikki myyjät ylistää :), myyjät ainaki sanoo et ne voi jättää talveksikin taivasalle, eivät mee mikskään… jotenki hirvittää et voiko olla mahollista…
  saapa nähä mihin sitä päätyy!

  ihana tuo valkoinen alumiiniryhmä teillä!!!!

 15. Avatar Soile sanoo:

  Tuuli: Olipa kyllä ihana parveke teillä:)

  Hannukka: Rauta on kyllä tosi kestävä materiaali ulkona, ainakin nuo meidän rautakalusteet on kyllä olleet tosi kestävät ja pysyneet ihan muuttumattomina.

  Minni: Se lämmin tunne onkin juuri puun etu, mutta kyllä meillä on aina pehmusteet noissa puuistuimissakin; onhan ne silloin vähän mukavammat istua:) Jos vain on ahkera ja viitsii öljykäsittelyn vuosittain tehdä, niin kauniinahan ne pysyvät:)P

  Satu: Polyrottinki näyttää kyllä tosi houkuttelevalta, mutta valkoinen puukin olis kiva…Vaikea päättää, mutta ajattelin kyllä pistää myyntiin kaikki ruskeat puukalusteet ja sisustaa ulkotilat tänä kesänä uuteen uskoon;)

 16. Avatar Marielisa sanoo:

  Kiva postaus!
  Meillä tänä kesänä edessä pihakalusteiden uusinta ja kova pohdinta päällä materiaalien/värin suhteen.

  Stockan uusimmasta Exclusive-lehdestä osui silmiini Casa-sarjaan tulleet (2 mallia) ihanat valkoiset polyrottinkituolit! Harmi vain kun niitä näyttäisi saavan vain etelästä…tietenkin. :/

  Nuo valkoiset muovikalusteet on niin out…ei todellakaan kauniit – edulliset kyllä!

 17. Kiva postaus! Meillä kovapuiset ruskeat ja työläät, mutta vielä tähän asti on ollut kiva laittaa niitä kuntoon, ihan oma viikonloppu ko tehtävälle ja siihen sit grillausta ym kivaa. Mutta on ollut myös mietinnässä muunlaiset, kun muuton jälkeen joudumme pitämään niitä takapihan katoksessa. Nyt ei ole sen kummempaa suojaa niillä , mutta ensi talveksi onlaitettava ressua päälle, kun lunta kuiteskin häpsii niiden päälle ja linnut käyvät siellä istuskelemassa ja sotkemassa. Ihania erilaisia kalusteita olitkin löytänyt esiteltäväksi, kiitos siitä Sinulle!
  Aurinkoisia päiviä sinulle niille terasseillesi, varmaan on paikka auringossa ympäri päivän =D
  -päivi-

 18. Meillä on tummaapuuta jotain ulkomaan eläväistä.Ostimme ne yli kaksi vuotta sitten Maskusta (lähikauppa) ja en ole vielä koskaan tehnyt niille mitään ja ovat aivan kauniit vielä.Talven ovat vajassa ja kesän etelän varjottomassa terassilla. Onko aloitettava jokin öljyyminen, haluan pitää ne hyvänä ovat mieleisiä meille.

 19. Avatar Maria sanoo:

  Aivan ihania sisustusprojekteja ja stailauksia! Harmi kun myynti-ilmoitukset olivat jo vanhentuneet mutta enpä ihmettele miksi! :) Niin kaunista!

 20. Avatar Soile sanoo:

  Marielisa: Valkoiset polyrottinkituolit olisivatkin todella kauniit, mutta vähän pelottaa, että onko ne yhtä vaikeasti puhdistettavat kuin tuo valkoinen muovi, johon se lika tuntui jämähtävän oikein kunnolla kiinni;)

  Päivi: Niin; onhan se niinkuin kesäkauden avajaistunnelma, kun alkaa puukalusteita hoitamaan ensimmäisillä ihanilla kesäpäivillä;)

  Studio-sirkkis: Kyllä ne kannattaa öljykäsitellä vähintään parin vuoden välein, sillä puu tahtoo kuivua ja saattaa sitten halkeilla.

  Maria: Kiitos ja mukava jos sisustuksemme miellytti silmääsi:)

 21. Avatar TaiNa sanoo:

  Muoviset on kaikki yleensä aika rumia. Meillä on nyt puinen valkoiseksi maalattu pöytä terassilla ja sen kanssa muovituolit, mutta ne tuolit on sellaiset eri malliset kuin se perus halvin versio (se ruma:)) ja sopivat ihmeen hyvin yhteen puupöydän kanssa!

 22. Avatar Soile sanoo:

  Taina: Aika vähän niitä perusmuovisia onneksi enää näkyykään;) Varmaan ihan kivannäköinen se sinun settisi:)

 23. Avatar Jonna sanoo:

  Hei,
  Loistava postaus =) Aivan ihana tuo sinun valkoinen kalusteryhmä<3
  Meillä on kovapuu kalusteet ja hirveä huoltohan niissä on, mutta jotenkin se kuuluu siihen kevääseen ja syksyyn, että ne huolletaan ja ovat kesän terassilla ja sitten taas laitetaan talveksi ne varastoon. Hommaa siinä on, mutta se tekee juuri sen kevään ilon, kun ne kalusteet voi taas ottaa esille ;)

 24. Avatar Soile sanoo:

  Jonna: Niin ja onhan ne ruskeat kovapuukalusteet ihan kivan näköisiä kun niitä vaan viitsii hoita ja tuolla asenteellahan niiden hoitaminen sujuukin ihan mukavasti;)