22.12.2011

Saaristolaisleipä

Meillä on täällä Torniossa tosi viihtyisä kahvila; LAPPELILL,  jossa usein käymme kahvittelemassa ja ruokailemassa. Mikäli käytte näillä seuduilla, kannattaa poiketa. Se sijaitsee aivan Rajalla Kauppakeskuksen lähettyvillä; kauppakeskuksen Ikean puoleista parkkihallin ovea vastapäätä. Kahvila on Viihdekahvila ja siellä järjestetäänkiin aina silloin tällöin Stand Up -koomikko -esityksiä sekä bändivierailuja. Sieltä saa ihania uuniperunaruoka-annoksia ja varsinkin heidän kanatäytteensä currymajoneesilla on aivan maailman parasta! Ruoka-annoksen ja salaattien mukana tulee tarjolle myös aina heidän itse leipomaansa Saaristolaisleipää. Leipää voi myös ostaa kotiin ja suosittelen….se on niin superhyvää. Viimeksi ostinkin mukaan yhden limpun, joka ei kauaa leipälaatikossa kerennyt vanheta ;)

Leivästä innostuneena päätin ensimmäistä kertaa kokeilla sen tekoa myös itse ja sehän oli yllättävän helppoa. Taikinaa ei tarvinnut sen kummemmin vaivata; sekoittaa vain ainekset keskenään ja kumota vuokaan kohoamaan. Kohotuksen jälkeen suoraan uuniin ja valmista tuli! Tosin aika aikaa vievää hommaa; kohotus yksi ja puoli tuntia ja uunissa pari tuntia.

Muuten makukin oli lähes Lappelillin leivän veroista, mutta kuori oli hitusen kovanlaista ;)

Leipähän on parhaimmillaan vasta vietettyään muutaman päivän viileässä, joten ihan vain siivut on vasta leivästä maistettu.

Sitten joulupöydässä tarjoilen ylpeänä itse leivottua leipää; harvinaista herkkua meillä ;)

Ohjeita löytyy googlettelemalla useita ja kaikki lähes samanlaisia, minä otin ohjeen täältä.


10 Responses to “Saaristolaisleipä”

 1. Annastiina sanoo:

  Nam, tuollaiset makeat leivät on tosi hyviä! Ite ajattelin kokeilla tänään jouluisen hedelmä-pähkinäleivän tekoa. Siinä tais ohje olla aika samanlainen, tosin lopputulos on vähän vaaleampi kuin saaristolaisleivässä. (:

 2. Johanna sanoo:

  Saaristolaisleipä on kyllä hyvää! Ja kohtuullisen helppoa tehdä. Yleensä sitä leipasen joulupöytään, mutta tänä vuonna en ehtinyt :( Olen silloin tällöin lisännyt taikinaan puolukkaa ja jopa luumuja. Kannattaa kokeilla!

 3. Tilda sanoo:

  Ei ole joulua ilman saaristolaisleipää! Aijai, kun siihen laitta kylmäsavulohta, sipulia ja tilliä päälle –tietysti voita alle;). Virolainen MustLeip on samantapaista — mutta taivaallista!
  En ole löytänyt sitä suomesta, joten kiikutan Viron reissuilta:)
  Hyvää Joulua Soile sinulle ja perheellesi!
  T, Tilda

 4. S sanoo:

  mä leivoin tota kans viime jouluksi, mut ei ollu niin hyvää mitä mainostettin joten en leivo enää ;D. ei siis juurikaan eronnut kaupassä myytävistä.

 5. sirkkis sanoo:

  Herkullisen näköistä mutta kovin on makianlaista.

 6. Soile sanoo:

  Annastiina: Ihania ovat omatekemät leivät!

  Johanna: Pitääpä seuraavalla kerralla kokeilla noita lisäkkeitäkin:)

  Tilda: Hyvää joulua myös sinulle:)

  S: Ai jai; mie tykkään ja tuli kyllä omatekemänäkin ihan hyvä:)

  Sirkkis: Siksi se varmaan onkin niin hyvää, menee pullastakin;)

 7. Kaisa sanoo:

  Siis toi on niin herkkuleipää. Täällä on leipatehdas pyörinyt koko viikon ja ystävät ovat saaneet joululeipää, josta jo viime jouluna tuli oikein hitti.
  Hyvää joulua täältä Napapiirin liepeiltä!

 8. Soile sanoo:

  Kaisa: Tosi hyvä lahjaidea ystäville ja tutuille ketä haluaa muistaa:) Tänään piti taas vähän maistaa leipää ja sehän tosiaan vaan paranee, nyt oli kuorikin pehmeämpi:)

 9. Tickler sanoo:

  Torniosta löytyy myös herkullista Mustaparran leipää! Sitä on pakko hakea aina, kun siellä seuduilla liikkuu.

 10. Soile sanoo:

  Tickler: Siitä en ole kuullutkaan; pitääpäs kokeilla jos tulee jossain vastaan.