22.01.2012

Toimivan vaatehuoneen suunnittelua

Olen pyöritellyt meidän mahdolliseen uuteen taloon tulevan vaatehuoneen sisustusta.  Talon pohjaakin olen vielä vähän muokkailut; lisäsin pojan tulevaan huoneeseen myös pienen vaatehuoneen pienentämällä vessaa ja suoristamalla ulko-oven vasemmalla puolella olevan seinälinjan. Vaatehuoneet ovat mielestäni niin paljon parempia kuin komerot, koska niihin saa helpommin myös suurempia tavaroita säilöttyä.

Tämän isomman Walk In Closetin -tyyppisen vaatehuoneen sisustus on kuitenkin nyt ollut mielen päällä ja piirtelin Ikean PAX -järjestelmän suunnitteluohjelmalla erilaisia versioita kaapistojen mahdollisesta sisustuksesta.

Meidän nykyinen vaatehuoneemme on 250 cm leveä ja noin 120 cm syvä. Säilytysratkaisut on koottu Ikean ANTONIUS-järjestelmällä. Oikealla kaksi riviä kuuden korin korikehikkoja koreineen, keskellä tanko kahdessa tasossa ja vasemmalla vielä yksi kahden korikehikon setti. Korisettien päällä on pitkä hylly, joka on rautakaupasta ostettu 250 cm pitkä melamiini hyllylevy.  Kuvasta poiketen meillä on koreja joka koririvistössä 12 eli yhteensä 36 koria. Tein tämän piirroskuvan PAX-järjestelmän suunnitteluohjelmalla ja se antaa laittaa vain 10 koria yhteen runkoon. Tosin nykyään meillä ei siis ole noita runkojakaan vaan ANTONIUS-järjestelmä seisoo vapaasti seinää vasten omien kehikkojensa varassa.

 

Tässä vielä aitoa kuvaa meidän nykyisestä vaatehuoneestamme. Yksi tosi huono asia tässä järjestelmässä on nuo ylimmäiset korit; niitä on arvatenkin tosi vaikea käyttää. Seuraavaan vaatehuoneeseen ei ulosvedettäviä koreja noin ylös laiteta. Toki tämä järjestelmähän on irtonainen ja mielessä kävikin, että siirtäisin pari korivaunua  alemman tangon paikalle ja ylemmän vaatetangon voisi laittaa kulkemaan seinästä seinään asti.

Esittelenpä samalla minun kätevä kenkäsäilytyksen ;) Tilasin muutama vuosi sitten Ellokselta kaksi oveen asennettavaa kenkätelinettä. Mahtuu muuten paljon kenkiä ja on ihan toimiva ratkaisu. Tosin pikkuisen on pitänyt teipillä avittaa kiinnitystä ;)

 

Sitten siihen tulevaan uuteen vaatehuoneeseen. Siinähän olisi ruhtinaallisesti tuplasti enemmän tilaa kuin nykyisessä vaatehuoneessamme. Piirsin PAX-suunnitteluohjelmalla molemmat 250 cm pitkät seinät täyteen kaappeja; kaksi 75 cm leveää runkoa ja kaksi 50 cm leveää runkoa. PAX-järjestelmän korkeus on 236 cm, joten mikäli huonekorkeus on 250 cm jää ylös vielä 14 cm korkea tila, johon voi vielä tunkea jotain laatikoita tms. tavaraa. Tangot tulisivat suurinpiirtein 200 cm korkeuteen, näin niihin yltäisin minäkin ;) Tankojen yläpuolelle jää vielä hyllytila, johon voi säilöä harvemmin tarvittavia vaatteita. Toisella puolella voisi olla myös yksi housuteline ja muuten alaosa täytettäisiin pelkillä koreilla. Housutelineen allekin mahtuisi vielä yksi kori.

Toiselle seinälle jätettäisiin yksi 50 cm aukko, johon tulisi penkki ja peili. Tällekin puolelle kaapin yläosa olisi varattu hengarivaatteille ja alaosaan voisi laittaa yksi tai mahdollisesti kaksikin kenkätelinettä. Muuten kaapistot täytettäisiin taas koreilla. Parille korin paikalle voisi laittaa kaksi kovempaakin laatikkoa vöille ja alusvaatteille (kaksi valkoista laatikkoa kuvassa).

Siitä nämä vaatehuonejärjestelmät ovat hyviä, että tarpeen ja kartttuvan kokemuksen mukaan niitä voi muutella mielensä mukaan. Lisäosienkin hankkiminen näin Ikeaa lähellä asuvalla on helppoa ;)

Olisiko teillä jotain hyväksi havaittuja vinkkejä vaatehuoneen suunnitteluun? Ottaisin niitä mielelläni vastaan.


34 Responses to “Toimivan vaatehuoneen suunnittelua”

 1. Juliet Jones sanoo:

  Vaatehuone olisi aivan ihana.. muistan lapsuudestani että vaikka vuokralla asuttiin niin oli iso vaatehuone.. melkeen kaikissa 70-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa on vaatehuone.. No ei ole tässä 90-luvulla rakennetussa kerrostalossa. Jossainvaheessa niistä on luovuuttu ja komerotilaa ei ole tilalle paljoa laitettu..

  • Soile sanoo:

   Vaatehuone on erittäin tarpeellinen ja ainakaan minun mielestäni yksi reilun kokoinen pitäisi joka talosta löytyä:)

 2. Anonymous sanoo:

  Lueppa tämän päivän hesarista millainen naisen v
  aatehuone pitää olla, oisko ihana:))

  – lilli-

  • Soile sanoo:

   Täytyypä pyytää velipoikaa lähettämään juttu vaikka valokuvana. Kiitti tiedosta:)

 3. Sini sanoo:

  Just rempattiin meidän pieni vaatehuone, ja meillä oli ajatuksena että kaunis täytyy olla, vaikka onkin vaan vaatehuone. Meillä ei ole siinä huoneessa ovea ollenkaan, ja yläkerran aulasta on suora näköyhteys vaatehuoneeseen, niin tämänkin takia nättiä piti tehdä.

  Me rakennettiin sitten Elfan koreilla omilla jaloillaan seisovat tornit ja väliin kahteen tasoon tankoa, niinkun sullakin tuolla kuvassa on :) Koriksi valittiin mesh-kori, joka on siis tosi tiheäreikäinen, ja se on mun mielestä nätimpi kuin nuo isoreikäiset korit, ei repsota niin pahasti :) ihan ku muuten vaatehuone pysyis siistinä, pah :D

  mut joo vinkkejä..tankoa tarpeeks, koska henkareilla pysyy vaatteet nätimpinä :)

  • Soile sanoo:

   Tankoihin minäkin mielelläni laittaisin jopa t-paidat ja neulepuserotkin; näin ne olisi parhaiten saatavilla ja pysyisivät suorina.

 4. Anonymous sanoo:

  Mainiota! Hienosti oikeni maakuuhuoneet/vessan seinä! Testaile yksi versio, missä myös khh oikenenisi katsojan mieliksi:) Eli laita khh:n ovi kulkemaan ulos samassa suunnassa kun keittiöstä khh:n meno, eli päätyseinälle. Sitten khh:n kaapit tälle nykyiselle oviseinälle koko riviksi. Sitten suorista saunan pukuh. Yksi suihku riittää, laita ovet aukemaan vaatehuoneeseen ja saunan pukuhuoneeseen sisäänpäin, niin ei vie tilaa khh:sta. Testaile :) t. Anne

  • Soile sanoo:

   Pitääpä testailla:) Tosin meille ei yksi suihku riitä; se on kokemuksesta todettu.

 5. Sanna sanoo:

  Vastarakentaneena olen innoissani näistä suunnitelmista. Tässä vähän kokemuksen sanelemana palautetta postaukseen… Kaappien yläpuolelle jätettävällä tyhjällä tilalla on omat plussat ja miinukset. Se kerää pölyä, joka on työläs puhdistaa ja toisaalta siellä on hyvin säilytystilaa erityisesti pituutta vieville tavaroille (esim. isot pöytäliinat, verhotangot ym). Meilläkin on PAX -järjestelmä käytössä ja monipuolisten ratkaisujen vuoksi erittäin toimiva paketti. 2009 vuonna hankittu säilytysjärjestelmämme on valmistettu Ruotsissa ja laatu on hyvä.

  • Soile sanoo:

   Joo; sen olen huomannut tässä meidän nykyisessäkin vaatehuoneessa, että varsinainen pölypesä on se kaappien ylin hylly. PAX-järjestelmä on varmasti hintansaa väärti.

 6. LaSit sanoo:

  Hei!
  Olen toisinaan lueskellut mielenkiintoista blogiasi. :)
  Meilläkin vaatehuoneen uudelleenjärjestely mielessä jossain vaiheessa. Mieleeni tuli, missä aijot pitää pitkät roikko-vaatteet eli esim. mekot? Itselläni on n. metrin mittainen tanko pitkille mekoille ja se on mielestäni kyllä hyvä. Alla on jonkin verran tilaa esim. kenkälaatikoille.

  • Soile sanoo:

   Ajattelin, että noiden tankojen paikkaa säätämällä voisi mekotkin mahtua, niin että jätetään ylätangolle tilaa enemmän ja alatankoon lyhempiä paitoja. Pitää sitten mallailla paikkoja kun ollaan siinä vaiheessa ;)

 7. Anonymous sanoo:

  Minun vaatehuone koki muutama viikko sitten muodonmuutoksen (sinapinruskeat seinät ja katto…). Maalauksen ja yhden pirteänvärisen tapettivuodan jälkeen asensin yhdelle seinustalle lattialle kolme settiä lankakoreja (Jyskistä), niiden päälle levyn tasoksi (tapetoitu samalla tapetilla) ja sen päälle vaatetanko hengareille. Haasteena on erittäin vino katto (käkikellotalon yläkerta). Hengaritilan puutteen ratkaisin kiinnittämällä keittiön välitilaan tarkoitettuja tankoja (rautakaupasta) sopivin välein kattoon. Näin saan kevyitä paitapuseroita ja housuhengareita roikkumaan. Matalinpaan päähän mahtuvat kengät ja lankakorien viereen mahtui vielä kolmen korijärjestelmän pakkauslaatikot, jotka päällystin alekorista löydetyillä tapeteilla. Vielä mahtui täysimittainen kapea peili ja koukkunaulakko huiveille ja laukuille. Haasteita riitti mutta olen varsin tyytyväinen lopputulokseen – eikä maksanut maltaita!
  -Satu-

  • Soile sanoo:

   Keittiön välitilatangot kuulostaakin oivalta ratkaisulta hankalaan tilaan! Hyvä tuli varmaan vaatehuoneestanne.

 8. Anonymous sanoo:

  Oletko miettinyt loppuun asti vasemman päädyn makuuhuoneiden koon? Muutama neliö lisää niihin ei menisi tulevaisuudessa hukkaan. Lapset varttuu ja toivottavasti lapsenlapsia saatte. Kannattaa laskea isompi vierashuoneista sen kokoiseksi, että sinne mahtuu kaksi aikuista ja 2-3 lasta nukkumaan.

  • Soile sanoo:

   Eiköhän tuo yksi isompi makuuhuone (yli 12 m2) riitä sitten vierashuoneeksi. Tuskinpa meillä enää montaa vuotta sitä ”pojan huonetta” tarvitaan ;) Ainakaan vielä ei ole edes toiveita lapsen lapsista;) Pienempi makkari toimii työhuoneena ja tarvittaessa lisävuodehuoneena.

  • Anonymous sanoo:

   12m2 on kyllä pieni makuuhuone! On todettu juttu edellisestä talosta. Meillä on pienin makuuhuone 15m2 ja se on kyllä pienin mahdollinen koko makuuhuoneelle.

  • Soile sanoo:

   Meillä on nykyisin 12 m2:n makuuhuone ja minusta se on kyllä ihan riittävä, koska siellä ei muuta oikeastaan tehdä kuin nukutaan. Laitoinkin sinne oman vaatesäilytyksen ja kaksi 150 cm leveää komeroakin sinne saatiin sopimaan mainiosti.

 9. Minni2 sanoo:

  Moikka!

  Pohjapiirros näyttää tosi hyvältä kaikkinensa, samoin vaatehuonesuunnitelmat. Täälläkin haaveillaan vaatehuoneesta, mutta hyvin todennäköisesti ei ainakaan lähivuosina ole toteutumassa. Vaan kiva kun laittelet näitä suunnitelmia tänne meidän iloksi! :)

  t. Minni2

  • Soile sanoo:

   Minustakin pohja alkaa näyttää aika hyvältä:) Ihana olisi kyllä saada tuollainen vaatesäilytys!

 10. Sabuska sanoo:

  Meillä on vaatehuoneen suunnittelu myös ajankohtainen, mehän napattiin yhdestä huoneesta neliöitä kylppärille ja jäljelle jäävästä tehdään tämä vaatehuone :-) Meidän makkarin kaapit siirretään tuonne ja siihen huoneeseen kuuluu myös kaapit eikä paljoa tilaa sitten jääkään. Toisaalta voisi laittaa tuollaiset avojutskat käytännöllisyyden takia, mutta mitä sitten niille ovellisille kaapeille tekis? Meillä vanhassa kodissa kanssa avointa ”Ikean elfaa” ja tankoa, mutta nyt taidetaan lähteä liikkeelle noilla kaapeilla kuitenkin.

  • Soile sanoo:

   Hyvähän se on kun olemassaolevat kaapit käyvät; aina kannattaa säästää siinä missä voi:)

 11. Elliida sanoo:

  Nappi postaus vaatehuoneen suunnittelusta. Kiitos!
  Meillä on 60-luvun lopulla rakennettu 2000-luvulla täysin rempattu ok-talo. Muuten talomme on toimivan mallinen ilman turhia käytäviä ja meiltä löytyy jopa 3 vaatehuonetta. Iso miinus on vain pienimmän makkarin vaatehuone. Se on muunnettu keittiön kylmiöstä, käynti kuitenkin makkarista. Kokoa kyllä riittää, mutta vaatesäilytys tökkii. Tilaa jää liikaa ja toimivammalla säilytysratkaisulla sinne saisi rutkasti lisää säilytystilaa. Keväällä ajattelinkin tehdä suursiivouksen ja pistää säilytysratkaisut uuteen uskoon. Ikealta löytyisi hyviä ratkaisuja, mutta välimatka 350km ei oikein tällä hetkellä innosta…. Kiitos siis vaatehuone postauksesta, joka on meidänkin perheessä ajankohtainen.:)

  • Soile sanoo:

   Kiva kuulla, että osui postaus oikeaan aikaan. Ikealtahan voi myös tilata tuotteita; keräät porukkatilauksen niin voitte jakaa rahtikulut:)

 12. Anonymous sanoo:

  Ihan ensin täytyy sanoa että tuo pohja on tosi mielenkiintoinen ja toimivan oloinen:), olet kyllä loistava pohjapiirustusten suunnittelija! Oletko muuten sellaista vaihtoehtoa ajatellut, että tuossa vaatehuoneen makuuhuoneenpuoleinen ovi poistettaisi. Olen nähnyt kerran sellaisen ratkaisun, että makuuhuoneesta oli avoin käynti tuollaiseen vaatehuoneeseen ja se näytti toimivalta:) Ettei tule mitään oviviidakkoa tuohon kun tuossa nuo pariovetkin näyttää olevan. Minkä kokoisia muuten nuo makuuhuoneet ovat ja tuo pieni vaatehuone?

  -Vakkarilukija

  • Soile sanoo:

   Tätä on harkiten ja kokemuksen mukaan piirrelty. Kaksi isompaa makuuhuonetta on 12 m2:n kokoisia ja pienin on n. 10 m2. Pieni vaatehuone on noin 1.5 metriä kanttiinsa eli noin 2.2 m2. Voisi muuten ollakin ihan hyvä idea tuo ovettomuus…vaikka molemmin puolinkin…pitääpäs harkita asiaa:) Kiitti vinkistä!

 13. Tosi hyvä postaus :)
  Täällä sitä vain huokaillaan… :)
  Aina olen halunnut uuden talon, ja nyt ollaan 2 kertaa ostettu vanha ja rempattu… Ehkä kolmas kerta toden sanoo ;)

  Mulla kävi heti mielessä tuossa säilytysjärjestelmässä, että ylimmät korit ei toimi ja sitten olit siitä itsekkin maninnut. Tuo vaatesäilytys on kyllä melko tärkeä juttu asuntoa suunnitellessa. Vanhassa sitä ei valitettavasti pysty niin hyvin järjestämään, pakko tyytyä siihen mitä puitteet antaa myöten.

  • Soile sanoo:

   Me taas ollaan rakennettu tasaisin väliajoin näitä uusia taloja:) Joka kerta kun saa suunnitella uutta taloa, tekee aina jotain parannuksia entiseen. Tosin kun tekee pienempää niin aina ei saa kaikkea haluamaansa mahtumaan mukaan.

 14. Malia sanoo:

  Hyvältä näyttää :)
  Oletko ajatellut, että tuon talon olkkarin ikkunat ja parvekkeen ovi olisivatkin toisin päin – niin että ovi olisi telkkaritason puolella ja ikkunat alkaisivat siitä, silloin sohvan takaa ei tarvitsisi kulkea ulos, kun telkkaritason eteen jää muutenkin tyhjää olisi ovi siinä luonteva.

  • Soile sanoo:

   Kiitti:) Tosiaankin; hyvä havainto! Kiitos paljon vinkistä, sehän täytyy ehdottomasti siirtää sinne puolelle.

 15. Malia sanoo:

  Niin vielä lisään, että makkaristakin ehkä kannattaisi laittaa ovi ulos, helppo tuulettaa ja kesällä ihana avata ovi ja laittaa varpaat ruohikkoon pyjamassa – sitä minä kaipailen :)

  • Soile sanoo:

   Sekin olisi kyllä tosi hyvä ratkaisu, mutta makuuhuone on aika kapea, joten sänkyjen päätyyn sitä ovea ei ehkä viitsisi laittaa ja huoneen olohuoneen päässä se veisi tilan lipastolta/pikkupöydältä/kaapilta, jonka olin aikonut sille seinälle sijoittaa. Pitää kyllä kuitenkin vielä miettiä tuotakin ratkaisua.

 16. Saara sanoo:

  Oon tykänny omista Paxeista aivan älyttömästi. Suosittelen! :) Meillä on kaapeissa ne puiset laatikot ja ne on kyllä tosi jämäkät. Mun mielestä on myös ihan näppärä, kun ylimmän vetolaatikon päällä on ”kantena” hyllylevy. Siihen päälle saa laitettua vielä jotain pieniä koreja tms. Mulla ainakin siinä laatikoiden päällä olevassa vaatetangossa on niin eripituisia vaatteita, että tanko on pakko olla aika korkealla. Sen vuoksi kohtaan, jossa roikkuu paitoja tms. lyhyempiä vaatteita, mahtuu hyvin alle ne korit. En tiedä, tajusitko tästä mitään.. :D Mutta ne hyllylevyt on kyllä niin edullisia, että niitä kannattaa ottaa riittävästi. :)

  • Soile sanoo:

   Ne on varmaan tosi toimivia ja tosiaan tuo hylly onkin hyvä siinä ylimmäisen korin päällä.