06.11.2014

Tuunasin jakkarasta lautapelin ;)

Kuten aikaisemmin kerroinkin otin vastaan Teknoksen Tuunaa jakkara -haasteen. Nyt jakkara on valmis.DSC_0817Jakkaran pohjaväri on puhdas musta NCS  S 9000-N. Kuviota jakkaraan tein harmaalla ja valkoisella. Yleensä kun värin viimeinen numero on N se tarkoittaa neutraalia eli puhdasta ao. värisävyä.  Pikku vinkki mikäli haluatte maalata jotain puhtaalla harmaalla, joka ei taitu siniseen, NCS S 1000- N  – 2500-N ovat hyviä vaaleita harmaita (nämä värinumerot ovat 500 yksikön välein). NCS S 1000-N on lähes valkoinen harmaa ja siitä seuraava NCS S 1500-N jo vähän harmaampi jne. Tämä tuolissa käyttämäni NCS S 2500-N oli tosi kivan sävyinen harmaa; ei liian vaalea mutta ei liian tummakaan. Olisi erittäin hyvä harmaan sävy seiniinkin.  Tuolin valkoinen väri on myös sävytetty sävyyn NCS S 0500-N, joka on minusta paras valkoisen sävy mihin vaan. Seiniinkin ihan paras valkoinen, johon sopii yleensä kaikki muut tapetit ja sävyt. IDJAKKARASuunnitellessani jakkaran kuvioita päädyin tekemään siihen ensin vain raidat ja ruudut. Teippailin jakkaran maalarinteipillä ennen kuviointia. Kannattaaa painaa teipit TOSI HYVIN kiinni reunoistaan, jotta maalit eivät lähde karkailemaan teipin reunojen alle. Jouduin itse maalaamaan ensimmäisen kuvion päälle uudestaan mustalla maalilla, koska en painanut teippejä tarpeeksi hyvin kiinni. Teipit kannattaa poistaa heti maalaamisen jälkeen.DSC_0763Teippien poistamisen jälkeen huomasin, että tuolihan muistuttaa ihan lapsuudestani tuttua lautapeliä nimeltä MIILU. Tunnetteko te pelin? Niinpä lisäilin vähän valkoisia pisteitä ja viivoja ja totta tosiaan; Miilupeli siitä tuli!DSC_0818Pisteet maalasin kalvon avulla, johon tein reikäkoneella reikiä. Ohuet viivat tein tekstiilitussilla, jonka jälki ei leviä eikä lähde pyyhkimälläkään pois (tuli sekin testattua, kun yritin yhtä viivaa peruuttaa ;))DSC_0825Pelinappulat leikkasin pahvista. Ohjeen mukaan peliin tarvitaan 9 valkoista ja 9 mustaa nappulaa.DSC_0835Testasimme peliä mieheni kanssa. Hän muistikin peliohjeet tarkasti. Itsellä ne eivät enää olleet muistissa mutta sen verran tutustuin netistä löytämiini ohjeisiin, että mukana pysyin joten kuten :)

DSC_0858Arvatenkin mieheni päihitti minut pelissä mennen tullen :) DSC_0852Jos kiinnostuit tästä vanhasta lautapelistä, niin ohjeet löytyvät Oulun Yliopiston Ouluma sivuilta.DSC_0859

Oli kyllä tosi mukava tuunausprojekti, josta suurkiitos Teknokselle! Mieli tekisi käydä hakemassa Ikeasta lisää ODDVAR-jakkaroita ja käyttää loputkin maalit tuolituunailuun :) Huomasin muuten, että jakkara maksaa Suomen Ikeassa 12,99 euroa ja täältä Ruotsin rajalla Haaparannalla sijaitsevasta Ikeasta jakkaran saa 79 kruunulla eli noin 9 eurolla.


25 Responses to “Tuunasin jakkarasta lautapelin ;)”

 1. Voi miten hyvä idea pelilauta-jakkara onkaan, kiitos tästä vinkistä!

 2. Avatar Jyrki sanoo:

  Miilu kiinni ja nappi pois! :) Niinhän se meni…..

  • Avatar soile sanoo:

   Näinhän se meni; muistit! Aika monesti ollaan pelailtu…ei ollu meidän aikaan äkspokseja ;)

   • Avatar Jyrki sanoo:

    Ei ollut, niin! :) Saiko Eki ”vänkämiilua”? Tulee mieleen kaikkia mahdollisia juttuja ja nimityksiä….

    • Avatar soile sanoo:

     Ei tunnistettu kumpikaan mikä on ”vänkämiilu”? Onko se sitä kun saa yhtä nappia siirtämällä koko ajan miilun? Kyllähän tuota peliä pelattiin useasti lapsena, mutta ei kyllä itsellä ole mitään nimityksiä mielessä. En edes muistanut sitä, että kun on enää kolme nappulaa saa lentää. Eki muisti senkin.

 3. Avatar sirkkis sanoo:

  Tuon pelin minäkin muistan ja ihanan pelilaudan teit.

 4. Otsikon nähdessäni tuli ensimmäiseksi mieleen Afrikan tähti. Siinä olisikin ollut tuunaamista kerrakseen! :-)

  Minä tunnen tuon näköisen pelilaudan nimellä mylly. Voipi olla että kyseessä on sama peli tai sitten miilun ja myllyn säännöissä on jotain eroa…en jaksa perehtyä aiheeseen syvemmin.

  Joka tapauksessa tosi hyvä idea ja toteutus!

  • Avatar soile sanoo:

   Juu, täytys olla vähän taitavampi tuossa piirustuslajissa jos Afrikan tähteä alkas tuunaileen :) Mylly ja Miilu ovat tosiaan sama peli. Meillä on aina puhuttu Miilusta:)

 5. Avatar Annukka sanoo:

  Hauska idis! Samalla periaatteella vois tehdä pyöreästä jakkarasta tikkataulun :D

  Mulle on toi Teknoksen värikartta vieraampi, kun on kotona ne Tikkurilan Symphony-viuhkat, mutta hyvä tietää noi harmaan ja valkoisen sävyvinkit Teknokseltakin.

  Miilua en muista pelanneeni. Myllyä kyllä ja kiinanshakkia ja mitä näitä oli, mutta jokatapauksessa Miilujakkara on hauska.

  Hyvää (peli)viikonloppua!

  • Avatar soile sanoo:

   Se tikkataulu ideakin on hyvä, mutta vähän haastavampaa laittaa se kiinni johonkin ;) Mulle on nuo Teknoksen värit paljon tutumpia, kun meillä töissä käytetään niitä. Miilu ja Mylly on sama peli. Hyvää viikonloppua myös sinulle :)

 6. Avatar -S- sanoo:

  Onpas kiva pelilauta! Meillä poika (nyt 14v) teki esikoulussa tuon pelin isälleen isänpäivälahjaksi. Me puhumme siitä mylly-pelinä, mutta oli mikä oli, hyvä peli se on! Peli on yhä tallessa ja pelailemme sitä joskus ja pakko myöntää, että perheen miesväki pesee minut melkein joka kerta.

 7. Avatar Anniina sanoo:

  Meillä tämä peli oli nimeltään mylly. Papan kanssa pelattiin ja pappa oli aika terävä siinä.

  • Avatar soile sanoo:

   Pelillä on tosiaan kaksi nimeä eli Mylly ja Miilu :) Vanhemmille ihmisille varmaan useimmille tuttu peli :)

   • Avatar Irja sanoo:

    KYllä vaan Miilupelinä muistan hyvinkin.Äidillä oli nappeja laatikossa.Toiset valkoisia,Toiset punasia tai mustia.Miilu kiinni ja mies pois.Silloin sitä iltaisin pelattiin kun ei ollu nettiä eikä televisiota.IRJA 68

    • Avatar soile sanoo:

     Joskus tuntuu, että pitäis laittaa nämä tietokoneet yms. pelit vähäksi aikaa kokonaan pois ja palata näihin vanhoihin kunnon lautapeleihin, joissa oltiin konkreettisesti toisten kanssa tekemisissä ;)

 8. Avatar Pelmu sanoo:

  Ihana! Tämä oli ensimmäinen silmiini osunut postauksesi, lähdenpä kahlailemaan läpi vanhempia :) Lämmintä talvea sinulle ja perheellesi!

  • Avatar soile sanoo:

   Kiitos:) Mukava kun löysit tänne ja toivotaan, että löydät mieleistä lukemista blogistani :) Oikein mukavaa talvea myös sinulle :)

 9. Avatar Malla sanoo:

  Hyvin keksitty hauska idea!

 10. Avatar Leea sanoo:

  Pelimerkeiksi sopisi hyvin maito/mehutölkin korkit. Puolet merkeistä spraymaalilla mustiksi.