23.07.2015

Poropiirakkapäiväkahvit

Viime viikonloppuna saimme Oulusta ystäväpariskunnan viikonloppuvierailulle ja olikin jälleen kiva miettiä kattauksia ja valmistaa hyvää tarjottavaa. Ystävämme saapuivat päiväkahvin aikaan, joten tarjoilut alkoivat päiväkahvikattauksella.Viime viikon kauppareissulla sattui silmään Dunin kivat rullakaitaliinat, joten sävymaailma kattaukseen oli jälleen tutun turvallinen musta-valko-harmaa. Valkoisen liinan suojana tuollainen kertakäyttökaitaliina on hyvä juttu :) Leikkasin liinasta kolme sopivan mittaista pätkää ja jäljelle jäävästä pienestä palasta tein servettirenkaat pikkunitojan avulla.Tarjolla kahvin kanssa oli Pirkan paistovalmiita karjalanpiirakoita munavoin kera. Oli muuten tosi hyviä!Tein myös pienen moussekakun, jonka koristelin mansikoilla ja sulatetulla valko- sekä maitosuklaalla. Tein sen Valion sivuilta löytyvää ohjetta mukaillen. Tein tosin vain sen suklaatäytteen ja käytin suklaana valkosuklaata ja rahkana mangorahkaa. Vaaleanpunaisen värin kakku sai elintarvikeväristä.Löysin myös mielenkiintoisen poropiirakan ohjeen. Ohjeessa kiinnosti nimenomaan suolaisen poron ja makean persikan yhdistelmä. Lisäksi täytteeseen tulee purjosipulia.Piirakan päälle tulee seos savuporotuorejuustosta, ranskankermasta ja kananmunasta. Ehkä paras suolainen piirakka mitä olen maistanut! Tein piirakan jo edellisenä päivänä valmiiksi ja lämmitin sitten karjalanpiirakoiden paiston jälkilämmöllä noin puoli tuntia ennen tarjolle laittoa. Täydellinen maku tuleekin parhaiten esille kun piirakan tarjoaa sellaisena haalean lämpöisenä. Tarjolle laitettaessa kivan väri- ja makulisän antaa myös rucola.

 

PORO-PERSIKKA-PURJO -PIIRAKKA

 

Pohja:
1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, suolainen (380 g)
Täyte:
½ purjosipulia
1 prk säilykepersikoita (n. 300 g)
200 g kylmäsavupororouhetta
1 pkt (250 g) savuporosulatejuustoa
dl ranskankermaa
1 muna
tl mustapippuria
1 dl ruohosipulia silputtuna

Ota taikina huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen leipomista. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Valuta persikat liemestään ja viipaloi.

Painele taikina pyöreän piirakkavuoan (Ø noin 25 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä päälle pororouhe, hienonnettu purjo ja persikkaviipaleet.

Sekoita juustosta, ranskankermasta ja munasta tasainen seos. Mausta seos ja kaada täytteiden päälle. Paista piirakkaa 200 astetta noin 30 minuuttia.


10 Responses to “Poropiirakkapäiväkahvit”

 1. Piitu sanoo:

  Nam…kuulostaa hyvälle. Rukola käy varmasti hyvin tuohon päälle, koska myös pitsan päällä se on super hyvää. Mistä ostit kylmäsavupororouhetta?

  • soile sanoo:

   Tällä kertaa ostin pororouheen meidän lähikaupasta Lohipadosta, jossa kyllä huomasin jälkeenpäin sen olevan yli euron kalliimpi kuin isoissa marketeissa…

 2. Pia sanoo:

  Kaunis kattaus! Hyvä idea käyttää kertakäyttökaitaliinaa.
  Kiitos tuosta ohjeesta, kuulostaa herkulliselta, joten tulee kokeiltavaksi :)

 3. Henna-Maria sanoo:

  Kiitos innoituksesta! Me tykätään muutenkin suolaisista piirakoista. Kävin ostamassa vermeet ja pyöräytin piiraan. Oli hyvää, persikan ja poron yhteismaku oli kiva!

  Muutamia muistutuksia itselleni: persikat vähän pienemmiksi paloiksi, että saa joka haarukalliseen palasen. Mies ei välittänyt purjosta, laitan ensi kerralla 1/4 purjoa puolikkaan sijasta. Myös tuorejuustossa käytän ensi kerralla puolet maustamatonta ja vain puolet tuota savuporoa, koska maku on kuitenkin ihan tarpeeksi voimakas. Mutta siis tulee käyttöön vielä tänä kesänä!

 4. ievuska sanoo:

  Kauniin kattauksen olet jälleen loihtinut ja tuo Dunin liina on ihana. Poropiirakka menee myös to do-listaan ja pääse varmaan piakkoin maisteluun :)

  • soile sanoo:

   Käteviä tosiaan nuo Dunin liinat, niillä saa edullisesti kivan ilmeen kattaukseen. Poropiirakasta tuli ehdottomasti minun suosikki suolaisten piirakoiden kategoriassa. Makua saa muunneltua kokeilemalla erimakuisia tuorejuustoja :)

 5. Kirsi sanoo:

  Hei!

  Onko piirakassa tarkoitus käyttää sulatejuustoa vai tuorejuustoa, kun mainitset molemmat? Sekoitetaanko ruohosipuli täytteeseen myös?

  Ostin reseptisi mukaan sulatejuustoa mutta tekstissä mainitset tuorejuuston..

  • soile sanoo:

   Savuporotuorejuustoa käytin. Ruohosipulia en itse laittanut ollenkaan.