04.04.2019

Kevätaurinko ja tummat kaapit :(

Voihan ihana kevätaurinko! Vaikka oletkin todella tervetullut, niin kodin pintojen sormenjäljet ym. tahrat tulevat loisteellasi turhan hyvin näkyviin. Varsinkin nuo tummat keittiökaapin ovet ja tasot ovat sellaisia, joissa tahrat näkyvät tosi selvästi auringonvalon tulviessa sisään.Hieman helpotusta noiden ovien puhdistamiseen toi kolleegani vinkki; ”hankippa pesuainetta, joka sisältää appelsiiniöljyä”. Googlettelemalla löytyikin nettikauppa, josta tilasin litran pullon Imexin Tehopuhdistaja -nimistä pesuainetiivistettä. Pesuaine on tosiaankin tiiviste, joten tuo litran pullo kestänee ”sata vuotta”. Yleispesuaineeksi tehtynä se laimennetaan nimittäin 1/100 suhteessa eli tuosta litran pullosta tulee siis 100 litraa yleispesuainetta! Tein seoksen suihkepulloon ja suihkuttelin sitä oviin ja tasoihin.Sen jälkeen pyyhin ja kuivasin…. ….ja toden totta se tehosi! Tahrat ovat suurimmaksi osaksi poissa kertapyyhkäisyllä.Toinen siivousta helpottava ihmejuttu on ns. ihmesieni. Se tuli meille Stalan komposiittialtaan mukana ja nyt vasta olen huomannut sen mielettömän hyvän tehon kaikissa vaikeissa  tahroissa.Sen kun kastelee, puristaa vedet pois ja pyyhkäisee altaan teräsosat, niin ne kiiltävät kuin uudet, vaikka olisi kuinka pinttyneet.Se huono puoli näissä ihmesienissä on, että aika äkkiä ne murenevat eli kovin montaa kertaa samasta sienestä ei ole iloa. Onkohan nämä sitten ekologisia? No ainakaan niiden kanssa ei tarvitse tippaakaan mitä pesuainetta, vaan pelkkä kostutettu sieni puhdistaa vaikeimmatkin tahrat. Sillä lähti mm. tummat hankautumanaarmut seinistä, jotka ei millään muulla tuntuneet lähtevän. Myös liedellä on usein sellaista tahraa, joka ei tunnu millään rätillä eikä rievulla lähtevän, mutta tällä ihmesienellä pieni hankaisu vaan, niin jo lähtee! Ihan ihme kerrassaan! Oletteko kokeilleet?


16 Responses to “Kevätaurinko ja tummat kaapit :(”

 1. Avatar henna sanoo:

  ei muuten kannata tuota liettä paljon hinkata tuolla sienellä…kuluttaa pinnan pilalle aika äkkiä. sen verran on sienessä hankaavia aineksia että teräksinen tiskipöytä meni meillä vanhassa talossa vaihtoon ihmesienen vuoksi!

  sitruunahappoa, sillä puhistuu tiskialtaat ja muut!

  • Avatar soile sanoo:

   Kuluttaisiko se tosiaan tuollaisen lasipinnankin… en ole kyllä mitään naarmuja vielä huomannut, mutta pitänee olla varovainen.

 2. Avatar Sanna sanoo:

  Ihmesieni onkin tuttu jo opiskeluajan asunnosta. Hankasin just niitä mustia viiruja eteisen seinästä, mutta seinä oli kauttaaltana niin likainen, että jouduin pesemään sienellä koko seinän, kun muuten olisi jäänyt valkoinen läntti 🙂 Universal stone on toinen suosikkini kodin putsauksessa, käytän sitä kylpyhuoneen kaakeleissa, saunan lasiovissa erityisesti. Meillä myös samanlaiset tummat kaapit, mutta aurinko paistaa niihin epäsuoraan, niin ei häiritse jäljet. Täytyypä kokeilla tuota appelsiiniainetta joskus.

  • Avatar soile sanoo:

   Seinien hankaliin viiruihin tosi hyvä. Universal Stone myös tosi hyvä, vaikka sen huuhtominen pinnoilta pois on joskus tuntunut vähän työläältä ;)

 3. Avatar Irmeli sanoo:

  Ihmesieni on ihmesieni ja saa puhdasta aikaan, mutta… kannattaa huomioida, että se on hankaava sieni, jolla helposti pilaa pinnat.

  • Avatar soile sanoo:

   Kyllä; jotain melamiinihartsia sen luin olevan. Ei tosiaankaan kannata ihan päivittäisessä siivouksessa käyttää, mutta hankaliin tahroihin ihan ok.

 4. Avatar AI sanoo:

  Hei,

  Huomasin, että teille on valikoitunut keittiöön liesituulettimeksi tälläinen liedessä oleva malli. Oletko pitänyt siitä, miten on toiminut? Voisitko tehdä aiheesta postauksen 🙂

  • Avatar soile sanoo:

   Kyllä olemme olleet siihen tyytyväisiä, hyvin on toiminut; tehokas ja helppo pitää puhtaana. Voisikin tehdä siitä tarkemman jutunkin jonain päivänä :)

 5. Avatar Pia sanoo:

  Tuo ihmesieni on kyllä siivoukseen todella hyvä. Itse käytän sitä usein veneen vinyylikalysteisiin. Mutta… ihmesienu perustuu ”hankaukseen” eli se kuluttaa/ naarmuttaa pinnan ajanmuttaan. Joten täytyy olla helläkätinen ja varovainen sitä käyttäessä.

  Tuota appelsiiniöljy pesuainetta en ole kokeillutkasn. Täytyypä laittaa korvan taakse.

  • Avatar soile sanoo:

   Se ihmesieni on kyllä tehokas, mutta tosiaankin ei varmaan kannata ihan päivittäiseen siivoamiseen ottaa käyttöön ;)

 6. Avatar Ritu sanoo:

  Ihmesienissä on eroja,kestävin on mielestäni leikattava sinituotteen sieni.Ei murene,häviää vaan ihmeellisesti.Olen käyttänyt vaikeisiin tahoihin,eikä ole pinnat kuluneet,lika irtoaa vaivatta tosiaan ilman pesuaineita.Tiskialtaasta tulee kiiltävä.Myös ovenpieliin olen käyttänyt.On tosiaan ihmesieni.

  • Avatar soile sanoo:

   Luinkin jostain, että tuo Sinituotteen sieni on kestävin. Terästiskiallas tosiaan puhdistuu hämmästyttävän hyvin.

 7. Avatar Petra sanoo:

  Moi!
  Tuosta ihmesienestä kannattaa leikata saksilla tms pieniä paloja ja käyttää yhtä palaa kerrallaan. Tällä konstilla ihmesienen elinikä kasvaa hurjasti!

 8. Avatar lady sanoo:

  Ihmesieni on kyllä nimensä veroinen, mutta tosiaan naarmuttaa. Meillä keittiön pöytä on karmeassa kunnossa ja sitä joskus ihmesienellä putsailin. Hyvin lähti läiskät ja naarmut, mutta samalla lähti maalipinnan kiilto… Tuon jälkeen tajusin mitä se tekee…
  Joten, kuten monet jo sanoivat, jätä ihmesienen käyttö minimiin.

  Universal stone on ehdottomasti tehokkain liedelle, tavallisille teräksisille tiskialtaille ja emaloiduille wc-altaille! Eli voisin kuvitella sen toimivan juuri noille altaan teräsosille! Kastelee sellaisen tavallisen sienen, hieroo sitä universal stoneen ja sitten puhdistettavaa pintaa hinkkailemaan. Toimii :)